Overslaan en naar de inhoud gaan

Topduo loodst Oranje langs Montenegro op EK handbal

Geplaatst opzaterdag 22 januari 2022 - 17:11

Met opnieuw forse Limburgse inbreng hebben de Nederlandse handballers de eerste zege behaald in de hoofdronde van het EK. Montenegro werd met 34-30 verslagen.

De derde overwinning tijdens dit toernooi, waar Oranje debuteert, is de bevestiging dat het Nederlandse mannenhandbal een flinke stap zet in de ontwikkeling en naam maakt op een internationaal podium.

Steins en Smits
In een keihard duel, waarin Oranje-vedette Luc Steins in de eerste helft tweemaal met een tijdstraf naar de kant moest, richtte de ploeg zich aan het einde van het eerste deel op aan de hand van een andere topspeler uit Limburg: Kay Smits. De topscorer van het toernooi draaide de tussenstand bijna eigenhandig om naar een 18-16 voorsprong halverwege.

Overwinning
Na de pauze bleef het verschil lang twee punten, tot tien minuten voor tijd. Toen liep Oranje uit naar een maximale voorsprong van vier punten. Uiteraard deden Luc Steins en Kay Smits een flinke duit in het zakje, maar ook Ivo Steins, Jasper Adams, Alec Smit en Ivar Stavast leverden hun bijdrage.

Luc Steins Montenegro
Handballer Luc Steins
Orange Pictures

Uitblinker
Ondanks het gebrek aan ervaring op grote eindtoernooien én de laatste dagen geplaagd door corona-perikelen verweerde de ploeg zich optimaal. Het zegt veel over de mentale weerbaarheid. Tommie Falke, in het dagelijks leven microbioloog in de Zuyderland Ziekenhuizen, werd afgelopen donderdag alsnog toegevoegd aan de selectie. En Thijs van Leeuwen, voormalig doelman van BFC, BEVO en Lions, werd vrijdagmiddag ingevlogen, keepte tegen Montenegro pas zijn tweede interland en had nauwelijks last van plankenkoorts. Als beloning koos de jury hem tot man van de wedstrijd.

Knock-out
In de hoofdronde van het EK verloor Oranje eerder deze week van topfavoriet Frankrijk en om door te kunnen naar de knock-out fase van het toernooi was winst op de Montenegrijnen noodzakelijk. Omdat dit lukte hebben Steins en co nog steeds alles in eigen hand en zicht op een topklassering. Komende maandag wacht regerend wereldkampioen Denemarken, volgende week woensdag is het duel met Kroatië het sluitstuk van de hoofdfase van het EK handbal.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen