Overslaan en naar de inhoud gaan

Top UM hield fraude en zelfverrijking geheim

Geplaatst opwoensdag 26 juni 2019 - 6:45

De top van de Universiteit Maastricht heeft in 2008 twee medewerkers die zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en zelfverrijking, amper bestraft.

Dat blijkt uit onderzoek van De Limburger, Investico en De Groene Amsterdammer.

Patent
De top van de UM reageerde amper toen bleek dat huidig hoogleraar, toenmalig onderzoeker Leon Schurgers en Cees Vermeer, destijds directeur van UM-dochteronderneming VitaK BV, stiekem een waardevol patent bij een eigen bedrijf onderbrachten. Daarnaast nam Schurgers 70.000 euro aan van een farmaceutisch bedrijf. Er werd geen aangifte gedaan door de opleider en Schurgers werd niet gesommeerd het illegaal ontvangen geld terug te storten. Ook kreeg Vermeer een prepensioen van ruim 500.000 euro dat nooit gemeld werd aan pensioenfonds ABP.

College van Bestuur
De fraude is besproken tot het hoogste niveau binnen de universiteit, blijkt uit notulen die de krant heeft ingezien. André Postema, destijds lid van het College van Bestuur, was daarbij aanwezig. Hij laat in een reactie weten dat er 'maatregelen zijn genomen die er carrièretechnisch inhakten'. "Daarmee is de kous voor ons in principe af", zegt hij tegen De Limburger. De overige leden van het College zeggen het verhaal niet te kennen.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen