Overslaan en naar de inhoud gaan

Top motorclub: 'Bandidos ben je in je hart, niet in je kleding'

Geplaatst opdonderdag 21 december 2017 - 16:15

"Je bent Bandidos by heart, het zit in ons hart." Dat is de reactie van prominente leden van de Bandidos na het verbod op de motorclub.

President Harrie Ramakers en zijn rechterhand reageren via hun advocaat Gitte Stevens op de uitspraak van de rechter. "Bandidos zijn, zit niet in de kleding."

Wetteloos
De club werd woensdag verboden door de rechtbank omdat ze wetteloos zijn en geweld aanmoedigen. Zowel Nederlandse als internationale afdelingen zijn verboden. Ze mogen geen clubhuis openen en evenementen organiseren. Ook mogen ze zich straks niet meer als Bandidos vertonen. Zo mogen ze bijvoorbeeld het motorhesje met hun logo erop, de zogenoemde 'colours', niet meer dragen.

Lees ook: Motorclub Bandidos per direct verboden door de rechter

Tattoo
Volgens advocaat Gitte Stevens is dat verbod lastig uit te voeren omdat verschillende leden ook een tattoo hebben van de motorclub. "Het verbod roept meer vragen op dan antwoorden. Wat zijn uiterlijke verschijningsvormen? Is dat ook een t-shirt? Is dat ook een tattoo? En wat doe je dan als iemand normale kleding draagt, maar wel een tattoo heeft? Vooralsnog lijkt het dat ze die moeten afdekken, maar dat lijkt me een probleem", zegt Stevens.

Boetes
Justitie zegt in een reactie dat ook tattoos van de Bandidos verboden worden. Maar dat straffen en boetes pas volgen als de hele juridische procedure is afgerond en het hoger beroep achter de rug is. Als de motorclub ook in hoger beroep verboden wordt, kunnen politie en justitie pas echt optreden. Justitie zegt dat op het dragen van een hesje van de Bandidos dan een celstraf van een jaar kan volgen.

Met de uitspraak van de rechtbank kunnen burgemeesters nu wel al verzoeken voor clubhuizen en vergunningen weigeren.

Lees hier alle berichtgeving over de Bandidos.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen