Overslaan en naar de inhoud gaan

Toos en Henk 5000 keer in de krant

Geplaatst opzaterdag 23 november 2019 - 7:53

Voor de vijfduizendste keer staan Toos en Henk zaterdag in de krant. De cartoon is een creatie van de Maastrichtse beeldend kunstenaar Paul Kusters.

Limburg maakte in januari 1999 kennis met Toos en Henk, toen de cartoon voor het eerst in Dagblad De Limburger verscheen.

Niet grappig
Paul Kusters is kritisch over de meeste van zijn tekeningen. Vooral die van de beginjaren. “De eerste 3.500 cartoons zijn bijna allemaal mislukt”, zegt hij. “Ik schaam me daar intens voor. Er zijn er maar enkele tientallen echt goed. De rest was niet grappig, niet goed genoeg, en te weinig gelaagd. Stiekem weet ik wel dat mensen er anders over denken. De krant ook. Maar ik meen het wel.”

Populair
Ondanks de zelfkritiek van de tekenaar is de dagelijkse cartoon een succes. Ook de jaarlijkse scheurkalender van Toos en Henk behoort tot de populairste van Nederland.

Toos is overal
Toos en Henk zijn een doorsnee Nederlands getrouwd stel. In de dagelijkse cartoon laat Kusters hen met een knipoog naar de actualiteit kijken. “Toos kom je overval tegen. In je familie, in de trein of in de supermarkt; overal loopt er wel een Toos rond. Ik krijg ook vaak foto’s van mensen die denken Toos gezien te hebben”, zegt Kusters.

Ouders
De inspiratie voor het populaire duo haalde Kusters bij zijn vader. “Het gezicht van Henk lijkt op dat van mijn vader.” Toos lijkt ook op iemand die hij kent. “Wie dat is, blijft geheim.”

Een uitgebreid gesprek met tekenaar Paul Kusters is zaterdag te zien in L1mburg Centraal om 17:30 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen