Overslaan en naar de inhoud gaan

Toos en Henk 5000 keer in de krant

Geplaatst opzaterdag 23 november 2019 - 7:53

Voor de vijfduizendste keer staan Toos en Henk zaterdag in de krant. De cartoon is een creatie van de Maastrichtse beeldend kunstenaar Paul Kusters.

Limburg maakte in januari 1999 kennis met Toos en Henk, toen de cartoon voor het eerst in Dagblad De Limburger verscheen.

Niet grappig
Paul Kusters is kritisch over de meeste van zijn tekeningen. Vooral die van de beginjaren. “De eerste 3.500 cartoons zijn bijna allemaal mislukt”, zegt hij. “Ik schaam me daar intens voor. Er zijn er maar enkele tientallen echt goed. De rest was niet grappig, niet goed genoeg, en te weinig gelaagd. Stiekem weet ik wel dat mensen er anders over denken. De krant ook. Maar ik meen het wel.”

Populair
Ondanks de zelfkritiek van de tekenaar is de dagelijkse cartoon een succes. Ook de jaarlijkse scheurkalender van Toos en Henk behoort tot de populairste van Nederland.

Toos is overal
Toos en Henk zijn een doorsnee Nederlands getrouwd stel. In de dagelijkse cartoon laat Kusters hen met een knipoog naar de actualiteit kijken. “Toos kom je overval tegen. In je familie, in de trein of in de supermarkt; overal loopt er wel een Toos rond. Ik krijg ook vaak foto’s van mensen die denken Toos gezien te hebben”, zegt Kusters.

Ouders
De inspiratie voor het populaire duo haalde Kusters bij zijn vader. “Het gezicht van Henk lijkt op dat van mijn vader.” Toos lijkt ook op iemand die hij kent. “Wie dat is, blijft geheim.”

Een uitgebreid gesprek met tekenaar Paul Kusters is zaterdag te zien in L1mburg Centraal om 17:30 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen