Overslaan en naar de inhoud gaan

Tonnen subsidie voor Maastrichtse cardiologen

Geplaatst opwoensdag 23 oktober 2019 - 11:59

Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben acht ton subsidie gekregen om te onderzoeken of prognoses van patiënten met hartfalen verbeterd kunnen worden.

Hartfalen gaat vaak samen met hartritmestoornissen. Naar verwachting verbetert de levenskwaliteit en -verwachting als deze stoornissen op tijd geblokkeerd worden.

Achteruit
De subsidie wordt verstrekt door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMW, meldt het academisch ziekenhuis. Hartfalen ontstaat door een verstijfde hartspier. Bij ongeveer 15.000 mensen in Nederland gaat dat samen met een onregelmatig en versneld hartritme. Dat wordt boezemfibrilleren genoemd. De prognose om te overleven en de kwaliteit van leven gaan daardoor achteruit.

Techniek
Door de ritmestoornis op tijd te blokkeren, kan de prognose verbeterd worden. Dit gebeurt via ablatie. Bij deze techniek wordt de plaats waar de verstoorde elektrische prikkels vandaan komen weggebrand of bevroren. Tot nu toe werd dit niet structureel toegepast bij mensen met zowel ritmestoornissen als hartfalen. Met de subsidie kan het effect van de techniek op deze mensen onderzocht worden.

Naar verwachting is het toepassen van ablatie ook kosteneffectief, omdat het aantal ziekenhuisopnames als gevolg daarvan kan dalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen