Overslaan en naar de inhoud gaan

Tonnen subsidie voor Maastrichtse cardiologen

Geplaatst opwoensdag 23 oktober 2019 - 11:59

Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben acht ton subsidie gekregen om te onderzoeken of prognoses van patiënten met hartfalen verbeterd kunnen worden.

Hartfalen gaat vaak samen met hartritmestoornissen. Naar verwachting verbetert de levenskwaliteit en -verwachting als deze stoornissen op tijd geblokkeerd worden.

Achteruit
De subsidie wordt verstrekt door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMW, meldt het academisch ziekenhuis. Hartfalen ontstaat door een verstijfde hartspier. Bij ongeveer 15.000 mensen in Nederland gaat dat samen met een onregelmatig en versneld hartritme. Dat wordt boezemfibrilleren genoemd. De prognose om te overleven en de kwaliteit van leven gaan daardoor achteruit.

Techniek
Door de ritmestoornis op tijd te blokkeren, kan de prognose verbeterd worden. Dit gebeurt via ablatie. Bij deze techniek wordt de plaats waar de verstoorde elektrische prikkels vandaan komen weggebrand of bevroren. Tot nu toe werd dit niet structureel toegepast bij mensen met zowel ritmestoornissen als hartfalen. Met de subsidie kan het effect van de techniek op deze mensen onderzocht worden.

Naar verwachting is het toepassen van ablatie ook kosteneffectief, omdat het aantal ziekenhuisopnames als gevolg daarvan kan dalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen