Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben acht ton subsidie gekregen om te onderzoeken of prognoses van patiënten met hartfalen verbeterd kunnen worden.
Hartfalen gaat vaak samen met hartritmestoornissen. Naar verwachting verbetert de levenskwaliteit en -verwachting als deze stoornissen op tijd geblokkeerd worden.
Achteruit
De subsidie wordt verstrekt door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMW, meldt het academisch ziekenhuis. Hartfalen ontstaat door een verstijfde hartspier. Bij ongeveer 15.000 mensen in Nederland gaat dat samen met een onregelmatig en versneld hartritme. Dat wordt boezemfibrilleren genoemd. De prognose om te overleven en de kwaliteit van leven gaan daardoor achteruit.
Techniek
Door de ritmestoornis op tijd te blokkeren, kan de prognose verbeterd worden. Dit gebeurt via ablatie. Bij deze techniek wordt de plaats waar de verstoorde elektrische prikkels vandaan komen weggebrand of bevroren. Tot nu toe werd dit niet structureel toegepast bij mensen met zowel ritmestoornissen als hartfalen. Met de subsidie kan het effect van de techniek op deze mensen onderzocht worden.
Naar verwachting is het toepassen van ablatie ook kosteneffectief, omdat het aantal ziekenhuisopnames als gevolg daarvan kan dalen.