Overslaan en naar de inhoud gaan

Tonnen subsidie voor Maastrichtse cardiologen

Geplaatst opwoensdag 23 oktober 2019 - 11:59

Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben acht ton subsidie gekregen om te onderzoeken of prognoses van patiënten met hartfalen verbeterd kunnen worden.

Hartfalen gaat vaak samen met hartritmestoornissen. Naar verwachting verbetert de levenskwaliteit en -verwachting als deze stoornissen op tijd geblokkeerd worden.

Achteruit
De subsidie wordt verstrekt door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMW, meldt het academisch ziekenhuis. Hartfalen ontstaat door een verstijfde hartspier. Bij ongeveer 15.000 mensen in Nederland gaat dat samen met een onregelmatig en versneld hartritme. Dat wordt boezemfibrilleren genoemd. De prognose om te overleven en de kwaliteit van leven gaan daardoor achteruit.

Techniek
Door de ritmestoornis op tijd te blokkeren, kan de prognose verbeterd worden. Dit gebeurt via ablatie. Bij deze techniek wordt de plaats waar de verstoorde elektrische prikkels vandaan komen weggebrand of bevroren. Tot nu toe werd dit niet structureel toegepast bij mensen met zowel ritmestoornissen als hartfalen. Met de subsidie kan het effect van de techniek op deze mensen onderzocht worden.

Naar verwachting is het toepassen van ablatie ook kosteneffectief, omdat het aantal ziekenhuisopnames als gevolg daarvan kan dalen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen