Overslaan en naar de inhoud gaan

Tonnen subsidie voor Maastrichtse cardiologen

Geplaatst opwoensdag 23 oktober 2019 - 11:59

Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben acht ton subsidie gekregen om te onderzoeken of prognoses van patiënten met hartfalen verbeterd kunnen worden.

Hartfalen gaat vaak samen met hartritmestoornissen. Naar verwachting verbetert de levenskwaliteit en -verwachting als deze stoornissen op tijd geblokkeerd worden.

Achteruit
De subsidie wordt verstrekt door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMW, meldt het academisch ziekenhuis. Hartfalen ontstaat door een verstijfde hartspier. Bij ongeveer 15.000 mensen in Nederland gaat dat samen met een onregelmatig en versneld hartritme. Dat wordt boezemfibrilleren genoemd. De prognose om te overleven en de kwaliteit van leven gaan daardoor achteruit.

Techniek
Door de ritmestoornis op tijd te blokkeren, kan de prognose verbeterd worden. Dit gebeurt via ablatie. Bij deze techniek wordt de plaats waar de verstoorde elektrische prikkels vandaan komen weggebrand of bevroren. Tot nu toe werd dit niet structureel toegepast bij mensen met zowel ritmestoornissen als hartfalen. Met de subsidie kan het effect van de techniek op deze mensen onderzocht worden.

Naar verwachting is het toepassen van ablatie ook kosteneffectief, omdat het aantal ziekenhuisopnames als gevolg daarvan kan dalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen