Overslaan en naar de inhoud gaan

Tonnen noodsteun voor lokale media: niet iedereen blij

Geplaatst opwoensdag 29 april 2020 - 12:05

In totaal krijgen 32 Limburgse lokale media die door de coronacrisis in nood zijn geraakt een bijdrage uit een speciaal opgericht noodfonds. Samen ontvangen zij van mediaminister Arie Slob ruim drie ton.

Lokale media worden hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus, vooral omdat zij sterk afhankelijk zijn van reclame-inkomsten. Toch is niet iedereen blij met de noodsteun.

Nauwelijks reserves
De reclame-inkomsten lopen bij veel lokale media terug, omdat ook veel bedrijven in de problemen zijn geraakt. Met name restaurants zijn, omdat ze nu al een tijdje dicht zijn, niet langer happig om te adverteren. Daarnaast hebben de lokale omroepen en kranten vaak nauwelijks financiële reserves. Tegelijkertijd vervullen zij een belangrijke rol in de informatievoorziening van mensen.

Lees ook: Miljoenen voor lokale en regionale media

RTV Parkstad, RTV Maastricht en Omroep Westelijke Mijnstreek
Namens de minister heeft het Stimuleringsfonds Voor De Journalistiek (SVDJ) in Limburg aan negentien lokale omroepen en dertien huis-aan-huisbladen een bijdrage toegewezen. De hoogte van die bijdrage is gebaseerd op het aantal huishoudens dat een omroep bedient of de totale oplage van een huis-aan-huisblad. Van de radio- en televisiekanalen krijgt RTV Parkstad met 24.916,32 euro de hoogste bijdrage. RTV Maastricht krijgt ruim 23.000 euro bijgeschreven, Omroep Westelijke Mijnstreek moet het met een kleine 22.000 euro doen.

Verder krijgen ook Omroep Venlo, RTV Roermond, ZO-NWS, Maasland Radio/TV, OR6, TV Valkenburg, Omroep Venray, Meer Vandaag, GennepNews, 3Heuvelland, Omroep Landgraaf, ML5, Omroep PenM, SOL2, Omroep Horst aan de Maas en Streekomroep Weert een steuntje in de rug. Bij de kleinste omroepen gaat het om 4000 euro.

Pilot
Omroep Venlo en ZO-NWS lijken ondanks de steun indirect kind van de rekening te worden. Zij ontvangen nu weliswaar respectievelijk 16.000 en 12.000 euro noodsteun, maar dat geld lijkt ten koste te gaan van het tweede jaar van een door het SVDJ gestarte pilot waaraan zij meedoen. Het geld dat voor dat tweede jaar bestemd was, is nu immers aangewend voor de noodsteun.

Sigaar uit eigen doos
"In dat kader had ik de maatregel liever niet gezien", zegt Twan Senden, directeur/hoofdredacteur van ZO-NWS. "Het is een sigaar uit eigen doos. Met het geld uit die pilot worden nu lokale bladen bekostigd. Het is dus maar de vraag of er straks nog geld is voor het tweede pilotjaar." Die subsidie gold in principe voor een jaar met een optie voor een extra jaar, wanneer de omroep aan bepaalde professionaliseringsvoorwaarden zou voldoen. Bij Omroep Venlo gaat het om dik 184.000 euro, bij ZO-NWS om 118.800 euro.

Lees ook: Subsidie uit stimuleringsfonds voor ZO-NWS en Omroep Venlo

Senden erkent desalniettemin dat 'elke euro helpt'. "Dit is leuk, hoewel het natuurlijk maar de vraag is of dit schadedekkend is. Daarnaast is het voor ons al jaren een opgave om aan het media-aanbod te kunnen voldoen, omdat de gemeentes ons moeten bekostigen maar dat maar beperkt doen."

Waekblaad
Het huis-aan-huis-blad dat ruimschoots het meeste geld mag bijschrijven, is 't Waekblaad. Doordat het krantje wekelijks bij bijna 30.000 huishoudens op de deurmat ploft, krijgt zij ruim 20.000 euro uit het fonds. De HALLO-blaadjes in Horst aan de Maas, Peel en Maas én Venray krijgen stuk voor stuk een bijdrage van zo'n 13.000 euro.

Daarnaast worden ook De Beekdaeler/Beekdaelen Journaal, De Etalage, De Geulbode, Weekblad voor Nederweert, De Blerickse Krant, Consumentenwijzer, Maasduinen Courant en Sint Andreasklokje ondersteund. Ook zij krijgen minstens 4000 euro bijgeschreven.

Toegewezen
Het Tijdelijk Steunfonds voor Lokale Informatievoorziening werd begin april door minister Slob aangekondigd. Het Stimuleringsfonds Voor De Journalistiek (SVDJ) mocht vervolgens de bijdrages toewijzen aan lokale media, die daarvoor een aanvraag indienden.

10,9 miljoen euro
Het SVDJ wordt op haar beurt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat jaarlijks zo'n vijf miljoen euro in het SVDJ pompt. Voor het tijdelijk steunfonds is nog eens zo'n 10,9 miljoen euro vrijgemaakt. Daarvan is nu landelijk 9,3 miljoen toegewezen aan 181 lokale omroepen en 410 huis-aan-huis-bladen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen