Overslaan en naar de inhoud gaan

Ton Raven : 'Hele eer om Eerste Kamerlid te zijn'

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2021 - 20:37

Ton Raven noemt het een hele eer om het landsbelang te dienen als Eerste Kamerlid. Hij spreekt van een belangrijke taak.

Woensdag maakte Raven (Stadspartij) zijn besluit bekend om te stoppen als wethouder in Sittard-Geleen en senator te worden voor de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF).

Dat is een platform van onafhankelijke provinciale partijen waaronder Lokaal-Limburg. Het heeft één zetel in de Eerste Kamer.

Kans
Raven die al 30 jaar actief is in de politiek van Geleen en later van de fusiegemeente Sittard-Geleen, vindt het ook een nieuwe uitdaging om aan de slag te gaan als Eerste Kamerlid.

"Ik had graag mijn periode als wethouder afgemaakt. Maar sommige dingen komen ineens op je weg. Die kans komt nu voorbij. Al had ik er helemaal geen rekening mee gehouden", aldus Raven.

Lees ook: Wethouder Raven van Sittard-Geleen wordt senator

Onverwacht
Hij neemt de plaats in van OSF-senator Gerben Gerbrandy. Die kondigde in december onverwacht aan ermee te stoppen. Omdat Raven tweede stond op de kandidatenlijst van de partij, kwam hij als eerste in aanmerking om die plek te bezetten.

Niet te combineren
Raven heeft zijn besluit om te kiezen niet alleen om de praktische reden genomen dat het college van B en W van Sittard-Geleen en de Eerste Kamer allebei op dinsdag vergaderen. En dat dus niet te combineren is.

"Het heeft ook te maken met mogelijk conflicterende belangen", zo verklaart Raven. "Als Eerste Kamerlid moet je zonder last of ruggespraak kunnen opereren. En tegelijk wethouder zijn, kan daarmee soms op gespannen voet komen te staan."

Rechtsstaat
Verder heeft voor hem meegespeeld dat de Eerste Kamer over wetgeving gaat. "Het thema van de rechtsstaat raakt mij. Daar voel ik me bij betrokken. De rechtsstaat moeten we hoog houden", zo verklaart Raven.

Sittard-Geleen
Hij verwacht niet dat zijn vertrek een negatief effect heeft op de samenwerking binnen het college van GOB, CDA, GroenLinks en Stadspartij. Die bestuurt Sittard-Geleen sinds februari vorig jaar, na maanden van politieke crisis.

"Dit college heeft zich goed gepakt. Ik heb er heel wat zien langskomen maar de kwaliteit van het huidige bestuur is heel sterk. Een combinatie van generalisten en specialisten", zegt Raven. "Het heeft ook een breed politiek draagvlak. De mentaliteit in de gemeenteraad is ook steeds meer eentje van samen aan de slag. Daarom heb ik ook niet het gevoel dat ik de gemeente nu in de steek laat. Ik vertrek met een gerust hart."

Opvolger als wethouder
Volgende week dinsdag wordt Ton Raven geïnstalleerd als Eerste Kamerlid en heeft hij meteen zijn eerste vergadering.

Wie zijn opvolger wordt als wethouder is nog niet bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen