Overslaan en naar de inhoud gaan

Tom Dumoulin wil er ook in olympische wegrace vol voor gaan

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 13:19

De olympische tijdrit is het hoofddoel van Tom Dumoulin bij de Olympische Spelen in Tokio, maar de wegrace komende zaterdag neemt hij wel degelijk serieus. "Ik wil er wel echt voor gaan. Het is een supermooi parcours en de warmte ligt mij wel."

Dat zegt de 30-jarige Maastrichtenaar in aanloop naar de 234 kilometer lange wedstrijd. "Ik heb me natuurlijk voorbereid op de tijdrit, maar een paar dagen voor die race nog een keer een volle inspanning leveren en diep gaan, is zeker niet slecht", aldus de Limburger.

'Vorm is goed'
Dumoulin was er een paar maanden helemaal tussenuit. De winnaar van de Giro d'Italia in 2017 en de nummer twee van de Tour de France in 2018 had tijd nodig voor bezinning. Inmiddels is hij alweer een tijdje profwielrenner en gaat het hem goed.

"Ik ben er klaar voor, heb een goed koersblok afgewerkt met de Ronde van Zwitserland en het NK en heb daarna een hoogtestage gedaan in Livorno. De vorm is goed. Of die uitmuntend is, kan ik moeilijk inschatten, maar ik sta wel waar ik wil staan."

Lees ook: Tom Dumoulin voelt zich veilig in rennershotel

'Vrij koersen'
Bauke Mollema is in de wegrace de beschermde renner in de Nederlandse ploeg van vijf renners, maar Dumoulin mag in principe "vrij koersen", zoals hij het omschrijft. "Wilco Kelderman, Dylan van Baarle en ik zullen zeker proberen Bauke bij te staan, maar we willen alle drie ook zelf zo ver mogelijk komen. Yoeri Havik moet ons het eerste deel van de race helpen. Als het heel erg tegenvalt, zal ik de koers misschien niet uitrijden, maar ik zie de wegrace eigenlijk los van de tijdrit. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat ik na een slechte wedstrijd een goede tijdrit reed, dus als de koers slecht verloopt, zal dat me zeker niet ontmoedigen."

Andere aanpak
Veel renners die in Tokio aan de start verschijnen, zijn rechtstreeks vanuit Frankrijk gekomen na afloop van de Tour de France. Dat geldt onder anderen voor etappewinnaar Mollema, nummer 5 in de eindstand Kelderman en Van Baarle. "Die jongens die de Tour hebben gereden, zullen goed zijn. Daar ben ik wel van overtuigd. Het heeft ook in mijn hoofd gespeeld om als voorbereiding op Tokio de Tour te rijden, maar ik heb uiteindelijk voor een andere aanpak gekozen."

Zware koers
De wegrace op zaterdag belooft een zware koers te worden. De renners krijgen onderweg naar de finish op de Fuji International Speedway liefst 4800 hoogtemeters te verteren in vijf beklimmingen. Een daarvan is de Fuji Sanroku op de flanken van de vulkaan.

De tijdrit is woensdag 28 juli en dat parcours van 44 kilometer met start en finish op het racecircuit van Fuji, is volgens Dumoulin niet heel lastig. "Maar ik ben eerlijk gezegd nog niet zo bezig met die tijdrit. Nu telt de wegwedstrijd en pas daarna verleg ik de focus. Het interesseert me ook helemaal niet wie mijn concurrenten zijn in de tijdrit. Op dat onderdeel ben ik alleen met mezelf bezig. Wat ik wel weet, is dat een complete renner die tijdrit gaat winnen."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen