Overslaan en naar de inhoud gaan

Tom Dumoulin stopt voorlopig met wielrennen

Geplaatst opzaterdag 23 januari 2021 - 13:29

Tom Dumoulin last een pauze in zijn wielercarrière in. Hij gaat voor onbepaalde tijd met onbetaald verlof. "Ik ben het afgelopen jaar eigenlijk mezelf vergeten", zegt de Maastrichtenaar.

Dumoulin heeft het besluit in samenspraak met zijn ploeg Jumbo-Visma genomen en stelt zichzelf onder meer de vraag 'of hij nog wielrenner wil zijn'.

Druk
De wielrenner wil de tijd nemen om goed na te denken over zijn toekomst. Hij zegt al langere tijd een grote druk te voelen. Wanneer hij terugkeert op de fiets, is nog niet bekend. Dumoulin was deze week met zijn team op trainingskamp in Alicante, in Spanje.

'Rugzak van honderd kilo'
"Ik heb gisteren het besluit genomen", zet Dumoulin. En de ploeg steunt me daarin en het voelt echt goed. Het is echt alsof er een rugzak van honderd kilo van mijn schouders is gegaan. Ik werd meteen helemaal vrolijk wakker. Het voelt gewoon zo goed dat ik eindelijk het besluit heb genomen van: ik ga echt even de tijd nemen voor mezelf. Dat zegt genoeg."

"Ik voel al een behoorlijke tijd dat ik heel moeilijk weet hoe ik mijn weg moet vinden als Tom Dumoulin de wielrenner. Met de druk die erbij komt kijken, met de verwachtingen van verschillende partijen. Ik wil het gewoon heel graag heel goed doen voor heel veel mensen."

'Wil ik nog wielrenner zijn?'
Dumoulin worstelt met de balans in zijn wieler- en privéleven. "Ik wil graag dat de ploeg blij is met mij, ik wil graag dat de sponsoren blij zijn, ik wil graag dat mijn vrouw en mijn familie blij zijn. Ik wil het voor iedereen goed doen, maar daardoor ben ik het afgelopen jaar eigenlijk mezelf vergeten. Wat wil ík nou? Wil ik nog wielrenner zijn? Zo ja, hoe?"

Lees ook: Tom Dumoulin mikt op Tour, Spelen en Vlaanderen

Tour de France en Olympische Spelen
Het besluit staat in contrast met de doelen die Dumoulin eerder deze week voor het wielerjaar 2021 stelde. Tijdens het trainingskamp gaf hij aan te mikken op een seizoen waarin hij onder meer de Tour de France, Olympische Spelen en Ronde van Vlaanderen zou rijden. De Amstel Gold Race stond niet op zijn programma.

Blessureleed
Dumoulin maakte afgelopen seizoen zijn rentree in het wielerpeloton na lang blessureleed. In de Tour de France offerde hij zich op voor Primoz Roglic en werd hij zevende. In die Tour kampte Dumoulin ook met zadelpijn. In de Ronde van Spanje gaf Dumoulin op.

Stoppen
De Maastrichtenaar gaf afgelopen september al aan dat hij had overwegen te stoppen. Dumoulin zei toen dat hij door de knieblessure, de darmklachten en het coronavirus een vervelende tijd had gehad. "Ik kan je vertellen dat stoppen me nader stond dan doorgaan. Dat gevoel was zo sterk."

Lees ook: Dumoulin dacht aan stoppen: 'Moeilijke tijd achter de rug'

Vertrouwen
De Limburgse wielerjournalist Raymond Kerckhoffs zag in 2020 bij de Maastrichtenaar ook een gebrek aan vertrouwen. "Eigenlijk heb je dat het hele seizoen gezien", zei Kerckhoffs maandag in het L1-programma Avondgasten Sport. "Je moet voor dit jaar een programma samenstellen waardoor hij meer vertrouwen kan krijgen. Hij moet voor overwinningen rijden."

Overwinningen
Dumoulin, die afgelopen november 30 jaar werd, brak in 2013 door dankzij een tweede plaats tijdens het NK Wielrennen. Daarna won hij onder meer de de Ronde van Italië en het WK Tijdrijden in 2017. Ook werd hij tweede in de Tour de France van 2018.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen