Overslaan en naar de inhoud gaan

Tom Dumoulin pakt zilveren medaille in olympische tijdrit

Geplaatst opwoensdag 28 juli 2021 - 10:07

Tom Dumoulin heeft een zilveren medaille veroverd op de Olympische Spelen in Japan. De Maastrichtenaar moest alleen zijn meerdere erkennen in Primoz Roglic.

De ploeggenoot van Dumoulin bij Jumbo-Visma was duidelijk de snelste tijdens de tijdrit.

Heuvelachtig parcours
39 renners stonden op de startlijst van de olympische tijdrit. Hen stond een heuvelachtig parcours te wachten rondom het racecircuit van Fuji Speedway. De parcoursbouwers hadden een rondje uitgetekend van 22,1 kilometer, dat twee keer moest worden gereden. De eerste richttijd werd neergezet door de Canadees Hugo Houle. Die tijd bleef een tijd staan, tot de aankomst van de Belg Remco Evenepoel. Hij dook onder de tijd van Houle, maar kon niet lang genieten van dat resultaat omdat Rigoberto Urán niet veel later 2,5 seconden sneller was.

Dumoulin
Enkele minuten voor 16:00 uur Japanse tijd stond Tom Dumoulin op het startpodium. De Maastrichtenaar had zich de afgelopen maanden gericht op de tijdrit, maar een verwachting sprak hij nooit uit. Na hem startten ook de andere favorieten, onder wie Rohan Dennis, Stefan Küng, Wout van Aert en Filippo Ganna.

Vliegende start
Dumoulin maakte een vliegende start en noteerde bij het eerste meetpunt de derde tussentijd. Hij zat niet ver van de tijden van Ganna en Roglic die voor hem stonden. De Maastrichtenaar hield vervolgens zijn ritme en bij de eerste passage van de finish bleef hij een toptijd noteren. Bij het tweede tussenpunt waren alleen Primoz Roglic en Filippo Ganna sneller dan Dumoulin. De rest zat wel op zeer korte afstand van de Maastrichtenaar.

Video NOS

Tweede ronde
Tijdens de tweede ronde werden de verschillen wat groter. Roglic wist nog een tandje bij te schakelen en sloeg een gat van een halve minuut met Dumoulin. De andere renners zaten nog steeds in de buurt van de tijd van Dumoulin, waardoor het een secondespel werd in de strijd om de medailles. Roglic, de ploeggenoot van Dumoulin bij Jumbo-Visma, leek een klasse apart. Hij had een mooie bonus voor de laatste kilometers.

Finish
Tom Dumoulin zet als eerste van de favorieten een toptijd neer. Hij noteerde 56'05" aan de finish, een gemiddelde van 47,229 kilometer per uur. Primoz Roglic was daarna veel sneller dan de Maastrichtenaar met een tijd van 55'04". Daarmee kon het goud hem al niet meer ontgaan. In de strijd om plek twee werd het spannend voor Dumoulin in de hotseat. Eerst strandde Rohan Dennis op twee seconden van Dumoulin en daarna was ook Küng drie seconden langzamer dan Dumoulin. Wout van Aert speelde geen rol van betekenis. Hij leek wat opgebrand na de Tour de France en de olympische wegwedstrijd en finishte als zesde.

Daardoor was Dumoulin verzekerd van een medaille. Het was alleen wachten op Filippo Ganna voor de kleur van de medaille. Maar ook hij redde het niet en kwam vier seconden tekort. Daardoor pakte Dumoulin voor de tweede Olympische Spelen op rij de zilveren medaille in de individuele tijdrit.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen