Overslaan en naar de inhoud gaan

Tolheffing: ritje naar België gaat mogelijk geld kosten

Geplaatst opwoensdag 26 december 2018 - 9:13

Een ritje vanuit Limburg naar België gaat in de toekomst mogelijk geld kosten. Er wordt namelijk onderzocht of op alle wegen in Vlaanderen kilometerheffing kan worden ingevoerd.

In België wordt al enkele jaren gesproken over het invoeren van kilometerheffing voor personenauto's. Volgens Belgische media werd eerst nog gekeken naar een heffing voor wegen met veel files, zoals de ring van Antwerpen. Dat scenario is van tafel, omdat het zou leiden tot sluipverkeer op omliggende wegen.

Op alle wegen
Er wordt daarom nu onderzocht of de heffing voor alle wegen kan gaan gelden. Niet alleen Belgen, maar ook weggebruikers uit andere landen zouden dan per kilometer moeten gaan betalen.

De Vlaamse verkeersminister Ben Weyts zegt dat de uiteindelijke beslissing over invoering aan de volgende Vlaamse regering is. Dat zal op zijn vroegst in 2024 of 2025 gebeuren.

Reacties op het plan bij de benzinepomp in Maasmechelen.

Lees ook: Provinciebestuur ziet niks in Belgisch tol-idee

Verzet tegen plan
Er is al langer kritiek op de plannen. Zo heeft Limburg zich al eerder verzet tegen het tolplan van België. De provincie denkt dat het plan slecht is voor mensen die regelmatig naar Vlaanderen gaan, bijvoorbeeld om er te winkelen. Ze denkt dat het daarom ook negatief uitpakt voor Belgische ondernemers.

Lees ook: Brandbrief Limburg, Brabant en Zeeland om tolplan België

België kent al wel een kilometerheffing voor vrachtwagens. Die werd in april 2016 ingevoerd.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen