Overslaan en naar de inhoud gaan

Toezichthouder Veolia hielp NS

Geplaatst opwoensdag 17 juni 2015 - 6:31

Een toezichthouder die namens 22 Limburgse gemeenten vervoerder Veolia controleert, heeft met NS-dochter Abellio samengespannen in het bedrijfsspionageschandaal dat Veolia ernstig dupeerde.

Dit blijkt uit onderzoek van Dagblad de Limburger. Spil in deze kwestie is Chrit Wolfhagen, directeur van het Roermondse bedrijf Trafficon. Met dat bedrijf houdt Wolfhagen namens 22 Limburgse gemeenten toezicht op het regiotaxivervoer van Veolia.

Schijnconstructie
Wolfhagen is daarnaast ook mede- eigenaar van PTRM. Dit bedrijf werd gebruikt bij het opzetten van een schijnconstructie. Veolia-directeur René de Beer kwam er na zijn vertrek tijdelijk in dienst om het concurrentiebeding dat hij had te omzeilen. Zonder dat dit zichtbaar was, werd De Beer zo ingehuurd door NS-dochter Abellio, dat toen net als Veolia in de race was voor de miljardenconcessie voor het openbaar vervoer in Limburg. Deze schijnconstructie is volgens deskundigen strafbaar, omdat er sprake is van valsheid in geschrifte en mogelijke belastingontduiking.

Wisten van niks
Wolfhagen en mede-eigenaar van PTRM Rob van Brandwijk zeggen via hun advocaten dat ze niet geweten hebben dat De Beer informatie doorspeelde. Tegen de door hen mogelijk gemaakte schijnconstructie hadden ze geen juridische of ethische bezwaren. PTRM wilde volgens hen graag gebruikmaken van de kennis van De Beer.

Dilemma
De 22 Limburgse gemeenten staan nu voor een dilemma. Trafficon is al jaren naar tevredenheid actief voor Noord- en Midden-Limburg, de regio Parkstad en Maastricht. Veolia heeft die gemeenten om opheldering gevraagd over de dubbelrol van Wolfhagen, maar heeft nog geen antwoord gekregen.

Uitleg
Wolfhagen zegt de gemeenten uitleg te hebben gegeven over zijn eigen rol. Hij beweert te kunnen aantonen dat Trafficon buiten de schijnconstructie staat. Een contract tussen Alkmaar en Trafficon is beëindigd vanwege de spionage door De Beer. Volgens Wolfhagen wilden beide partijen de schijn van belangenverstrengeling voorkomen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Gemeenten laten onderzoek doen naar toezichthouder Veolia
OV-schandaal: ook Veolia niet veilig bij claims
Drie vervoerders strijden om Limburgs openbaar vervoer
Veolia naar rechter als Arriva openbaar vervoer krijgt
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen