Overslaan en naar de inhoud gaan

Toezicht provincie dreigt als Venlo reservepot niet vult

Geplaatst opvrijdag 25 september 2015 - 13:41

De zwarte cijfers die de Venlose begroting laat zien, moeten worden gebruikt om de reserves aan te vullen.

Venlo bezuinigde sinds 2011 33 miljoen euro. Vanaf 2016 staat de gemeente voor het eerst in de plus, oplopend van ruim zes ton naar 3,1 miljoen in 2019.

Fundament
Wethouder Wim van den Beucken (VVD, Financiën) zei donderdag in een toelichting op de sluitende begroting 2016-2019 dat de eerste prioriteit nu ligt op "het versterken van het financieel fundament." De gemeenteraad die op 5 en 6 november de algemene beschouwingen houdt wordt dan ook 'ontraden' om met de extra’s iets anders te doen dan in de algemene reserve stoppen. Anders dreigt preventief toezicht door de provincie.

Bodem van schatkist
De bodem van de gemeentelijke schatkist kwam voorgaande jaren in zicht door forse investeringen in onder meer de binnenstad en het Kazernekwartier. Maar zonder financiële hulp van de provincie kunnen de hoge ambities met onder meer de Brightland Campus Greenport Venlo, het kazerneterrein (lees: een nieuwe brug over de Maas) en ‘Venlo kennis- en studentenstad’ niet waargemaakt worden. Gesprekken daarover met de provincie lopen.

Meevaller
De Venlose burgers mogen desondanks rekenen op een kleine meevaller. De woonlasten dalen met 2 procent. Al eerder werd duidelijk dat de toeristenbelasting flink omhoog gaat: met gemiddeld 10 procent. Toeristische ondernemers reageerden meteen furieus toen ze daarover een brief kregen.

Snijden in de Tiendschuur
Na jaren van schrappen op cultuur blijven de uitgaven daarvoor nu op peil. Dat geldt niet voor Keramiekcentrum De Tiendschuur in Tegelen. Die krijgt een bezuiniging voor de kiezen van 25 mille volgend jaar en 50 mille vanaf 2017.En vanaf date jaar moet VenloPartners rekening houden met 50.000 euro subsidie minder.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Venlo zoekt geld in 'alle hoeken en gaten'
Crisis in Venlo: tekort opgelopen tot 12 miljoen euro
'Technische problemen reden voor tekorten gemeente Venlo'
Oppositie neemt geen genoegen met uitleg miljoenentekort
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen