Overslaan en naar de inhoud gaan

Toerversie Amstel Gold Race gaat door op 11 september

Geplaatst opwoensdag 1 september 2021 - 7:00

15.000 wieleramateurs fietsen op 11 september weer de toerversie van de Amstel Gold Race. Diezelfde dag demonstreren duizenden mensen uit de evenementenbranche tegen de coronabeperkingen.

Waar de toerversie van de Amstel Gold Race in 2020 en eerder dit jaar door de coronarestricties moest worden afgelast, zien gemeente en organisatie nu wel perspectief voor de wielertocht. "Binnen de huidige maatregelen kunnen wij de toerversie gelukkig wel organiseren", zo zegt organisator Roy Packbier. "Het is toegestaan om te sporten zonder maximale groepsgrootte, waarbij de 1,5 meter afstand mag worden losgelaten. Op plekken van start en finish zorgen we voor doorstroomlocaties".

Unmute us
Op dezelfde dag dat duizenden wielrenners door het Heuvelland fietsen, heeft de evenementenbranche in heel Nederland nieuwe protestmarsen aangekondigd onder de noemer 'Unmute us'. Het kabinet oordeelde eerder dat clubs tot 1 november dicht blijven en festivals tot 20 september niet door kunnen gaan. Het steekt de deelnemers dat zij nog steeds niet aan het werk kunnen, terwijl voetbalstadions wel bijna vol zitten en de Formule-1 in Zandvoort doorgaat met veel publiek. "Ik kan me de frustratie goed voorstellen", zo zegt Roy Packbier. "De regels zijn niet meer te volgen. Wij mogen met 15.000 mensen fietsen, en hebben het goed voor elkaar. En andere zaken mogen weer niet. Daar lopen wij als organisatiebureau ook tegenaan."

Kansen creëren
"We kijken welke mogelijkheden er zijn, en we creëren kansen uit die omstandigheden", zo zegt Daan Prevoo, burgemeester van Valkenburg, die aanstipt hoe cruciaal het evenement voor de regio is na de overstromingen. "Niet alleen voor Valkenburg, maar voor het hele Heuvelland. Het is een hart onder de riem. Want uiteindelijk wordt in dit zomerseizoen het brood door veel mensen verdiend. Dus is het belangrijk dat je activiteiten organiseert die mensen aantrekken, die dan toch een paar euro achterlaten. Die vervolgens weer voor het brood op de plank zorgen."

Corona-maatregelen
Het kabinet maakte medio augustus bekend hoe de coronamaatregelen er voor sporters uitzien. Tijdens het sporten geldt de anderhalve meter-maatregel niet, pas na het sporten wel weer. Het besluit volgde op forse kritiek die het kabinet kreeg over de lage prioriteit die het bewegen kreeg in de afwegingen over de coronamaatregelen. Volgens Eric Scherder, hoogleraar neuropsychologie, is er een duidelijke relatie tussen corona en een ongezonde leefstijl: "Er is al een pandemie. Die heet lichamelijke inactiviteit. Dat kost 5,3 miljoen mensen per jaar het leven. Dat komt vooral door het zitten, doordat er te weinig bewogen wordt. Nu vloeien deze twee pandemieën in elkaar over, ze zijn echt aan elkaar gerelateerd."

2019
Het is lang geleden dat er een grote toertocht georganiseerd werd in Limburg. "Je moet je voorstellen dat mensen al 2,5 jaar geen toerversie Amstel Gold Race meer hebben gereden. Deelnemers die nu gaan fietsen, hebben ingeschreven in oktober 2019. Alles daartussen is geannuleerd. Dus we krijgen heel veel positieve reacties."

Doorstroomlocaties
De start van de toerversie ligt op 11 september bij het Shimano Experience Center, de finish is op de Cauberg. Er is in de huidige opzet van de toerversie geen verzamelplek meer bij de traditionele finish in Berg en Terblijt. "Er is inderdaad geen finishdorp dit jaar. Je krijgt een medaille bij de finish, je sportdrankpakket, en daarna rij je meteen door."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen