Overslaan en naar de inhoud gaan

Toeristische functie kerktoren Meijel: uitkijken over de Peel

Geplaatst opdinsdag 16 oktober 2018 - 6:00

De kerk in Meijel krijgt een toeristische functie: vanuit de toren kan binnen enkele maanden de Peel van boven bekeken worden.

De kerk in Meijel is exemplarisch voor de zoektocht van kerkbesturen naar extra functies die geld opbrengen. Dat geld is nodig voor het onderhoud en het voortbestaan van de historische gebouwen.

Leegloop kerken
Omdat er steeds minder mensen een bezoek brengen aan de zondagsmis levert de collecte al lang niet meer genoeg geld op om kerken te onderhouden. De vele uren dat een kerkgebouw niet gebruikt wordt, kunnen er andere activiteiten ontplooid worden. Het vinden van nieuwe toepassingen die passen bij de kerkelijke functie is echter niet altijd makkelijk. Maar het kan wel.

Kerk als uitzichttoren
Dat de kerk in Meijel zich uitstekend leent als toeristische uitkijktoren, is gebleken uit onderzoek. Vanaf de torenspits heb je namelijk een uitzicht over een groot deel van de Peel. "Dat is voor toeristen interessant en dat kan flink wat bezoekers opleveren", zegt kerkbestuurder Frits Berben. De aanbesteding om dit mogelijk te maken loopt inmiddels.

Investeringen
De kerken behouden is niet alleen in het belang van het Bisdom Roermond. Kerken hebben namelijk ook cultuurhistorische waarde. Daarom wordt er graag meegedacht door gemeentebesturen en de provincie, en zijn er ook subsidies om nieuwe toepassingen voor kerken te onderzoeken en mogelijk te maken. Om de kerk in Meijel toegankelijk te maken als uitkijktoren is een nieuwe vaste trap nodig in het bovenste gedeelte. Berben: "Dat kost 100.000 euro, dus dat kunnen we niet realiseren zonder subsidie. Die is nu echter bij elkaar en we hopen eind 2019 helemaal klaar te zijn om mensen te ontvangen."

Ook elders op zoek
Ook andere kerken in de gemeente Peel en Maas zijn bezig met een zoektocht naar nieuwe functies. In Beringe en Baarlo is de procedure hiervoor al gestart. Parochianen is gevraagd of ze idee├źn hebben om de kerk ook daar multifunctioneler te maken.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen