Overslaan en naar de inhoud gaan

Toeristenbelasting bij boeking via Airbnb

Geplaatst opwoensdag 18 november 2015 - 7:18

Toeristen die via de website Airbnb overnachtingen reserveren bij particulieren in de gemeente Valkenburg aan de Geul moeten vanaf volgend jaar toeristenbelasting gaan betalen.

Het gemeentebestuur wil de inning van die taks laten regelen door het internetbedrijf en hoopt daar binnenkort afspraken over te kunnen maken, zegt burgemeester Martin Eurlings. "We streven ernaar om dit in de loop van volgend jaar geregeld te hebben", aldus Eurlings.

Overnachten
Ruim veertig particulieren in de gemeente Valkenburg aan de Geul bieden momenteel slaapplekken aan, zo blijkt uit een inventarisatie op de website. Eigenlijk moeten die particuliere verhuurders nu ook al toeristenbelasting innen bij hun gasten en dat geld afdragen aan de gemeente. In de praktijk gebeurt dat echter niet of nauwelijks. Hoeveel geld aan niet-geïnde belasting de gemeente Valkenburg aan de Geul daardoor is misgelopen, is volgens wethouder Jan Vermeer (VVD, Toerisme) niet te becijferen.

Volgens Airbnb hebben inmiddels meer dan een miljoen Nederlanders via de website een slaapplek geregeld.

Voorwaarden
Het Valkenburgse college presenteert binnenkort een nota waarin voorwaarden zijn opgenomen voor particuliere vakantieverhuur via Airbnb. Daarin wordt ook opgenomen dat verhuurders brandwerende voorzieningen moeten treffen. De brandweer zal met gerichte controles erop toezien dat die voorzieningen voldoen aan de eisen, zegt Eurlings.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Hotels in Valkenburg zijn het minst gastvrij
Oud-klooster in Valkenburg wordt luxe 'wielerhotel'
Maastricht wil regels voor verhuur via Airbnb
Kwart Limburgse hotels heeft last van Airbnb
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen