Overslaan en naar de inhoud gaan

Toeristenbelasting bij boeking via Airbnb

Geplaatst opwoensdag 18 november 2015 - 7:18

Toeristen die via de website Airbnb overnachtingen reserveren bij particulieren in de gemeente Valkenburg aan de Geul moeten vanaf volgend jaar toeristenbelasting gaan betalen.

Het gemeentebestuur wil de inning van die taks laten regelen door het internetbedrijf en hoopt daar binnenkort afspraken over te kunnen maken, zegt burgemeester Martin Eurlings. "We streven ernaar om dit in de loop van volgend jaar geregeld te hebben", aldus Eurlings.

Overnachten
Ruim veertig particulieren in de gemeente Valkenburg aan de Geul bieden momenteel slaapplekken aan, zo blijkt uit een inventarisatie op de website. Eigenlijk moeten die particuliere verhuurders nu ook al toeristenbelasting innen bij hun gasten en dat geld afdragen aan de gemeente. In de praktijk gebeurt dat echter niet of nauwelijks. Hoeveel geld aan niet-geïnde belasting de gemeente Valkenburg aan de Geul daardoor is misgelopen, is volgens wethouder Jan Vermeer (VVD, Toerisme) niet te becijferen.

Volgens Airbnb hebben inmiddels meer dan een miljoen Nederlanders via de website een slaapplek geregeld.

Voorwaarden
Het Valkenburgse college presenteert binnenkort een nota waarin voorwaarden zijn opgenomen voor particuliere vakantieverhuur via Airbnb. Daarin wordt ook opgenomen dat verhuurders brandwerende voorzieningen moeten treffen. De brandweer zal met gerichte controles erop toezien dat die voorzieningen voldoen aan de eisen, zegt Eurlings.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Hotels in Valkenburg zijn het minst gastvrij
Oud-klooster in Valkenburg wordt luxe 'wielerhotel'
Maastricht wil regels voor verhuur via Airbnb
Kwart Limburgse hotels heeft last van Airbnb
Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen