Overslaan en naar de inhoud gaan

Toerist tot bloedens toe geslagen door Sittardse tiener

Geplaatst opvrijdag 14 augustus 2020 - 10:41

De Sittardse tiener Lino S. wordt verdacht van het tot bloedens toe slaan van een toerist, die bijna bij zijn hotel in Maastricht was. Wat er gebeurde en vooral waarom blijft een raadsel.

Lino (19) kwam vrijdagmorgen bij de rechter, maar zei daar zich niks te kunnen herinneren.

Verrassende klap
Hij was in de nacht van 19 op 20 oktober 2019 op stap in de Muziekgieterij in Maastricht. Daar in de buurt, voor een hotel in de Frontensingel, zou hij uit het niets een toerist op zijn gezicht hebben geslagen. De man en zijn vriend hebben daarover verklaard. Ze zijn hun belager achterna gerend. De politie kwam snel ter plaatse en rekende Lino in.

Zinloos geweld
Zelf zegt de Sittardenaar dat hij zich niks kan herinneren. "Maar als ik iemand sla, is dat nooit zomaar. Ik houd niet van zinloos geweld." De rechter vroeg of het misschien ging om een geval van homofobie, maar dat werd door advocaat Gino van Tilborg snel van tafel geveegd. "Er is geen enkele aanleiding om daaraan te denken." De rechter gaf toe dat ze giste. "Ik probeer te snappen wat hier is gebeurd."

Speciale opvoeding
Daar kon Lino dus niet bij helpen, zo zei hij zelf. "We kunnen alleen maar raden", zei de rechter. "Je wil Maastricht een gastvrije stad laten zijn, het is een mooie stad, gezellig ook. Dan moet je dit niet hebben." De rechter zag voldoende bewijs om de tiener te veroordelen. In de strafmaat is rekening gehouden met meerdere factoren.

Lino is een Sinti en is daardoor op een dusdanige manier opgevoed dat deskundigen zeggen dat hij niet volledig verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn gedrag. Daarnaast telt de rechter mee dat Lino al twee keer eerder is veroordeeld voor een mishandeling.

Openstaande straf
Onder de streep vond de rechter een celstraf van 43 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk, passend. Lino zat al 13 dagen in voorarrest en hoeft dus niet terug naar de gevangenis. Hij kreeg wel nog 28 uur taakstraf. Dat stond nog open van zijn vorige veroordeling. "Wat ook uw achtergrond is, met alle respect daarvoor, daar zitten grenzen aan", drukte de rechter hem op het hart.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen