Overslaan en naar de inhoud gaan

Toerismesector vreest dramatisch seizoen

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 16:23

Lege campings, verlaten hotels en attracties die gesloten zijn: als dat beeld nog lang aanhoudt, wordt het een dramatisch seizoen voor het toerisme.

Vooral in Zuid-Limburg zullen de klappen groot zijn, want 25 procent van de beroepsbevolking is werkzaam in deze sector.

Geannuleerd
Het seizoen is eigenlijk nog niet eens begonnen, de officiële start is 1 april, maar nu al lijkt het door de coronacrisis een rampzalig jaar te worden voor het toerisme. Vrijwel niemand boekt in deze crisistijd een vakantie of weekendje weg en eerdere boekingen worden massaal geannuleerd. Dat constateert de VVV Zuid-Limburg, die de cijfers vreest die volgende maand komen.

Leeg
"We horen van alle kanten dat het er heel slecht uitziet. Groepsaccommodaties zijn leeg, sommige hotels hebben zelfs de deuren gesloten en ook de campings hebben nauwelijks reserveringen", zegt Anya Niewierra, directeur van de VVV Zuid-Limburg.

Video: L1

Brandbrief
De toerismesector heeft een brandbrief gestuurd naar het Ministerie van Economische Zaken met de vraag om hulp. Eerder vroeg Koninklijke Horeca Nederland (KHN) al 5,1 miljard euro om de horeca te ondersteunen.

Pasen
Het toeristisch seizoen loopt tot september, maar zal grotendeels in het water vallen. Pasen, de meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren zijn de periodes waarin de omzet het grootst is. Juist in die periode dreigen de toeristen vanwege de onzekerheid grotendeels weg te blijven.

toerisme1

Campings
Hoeve Krekelberg in Schinnen opent de camping op 1 april, maar of er dan gasten zijn, is maar zeer de vraag. "Ook hier regent het annuleringen, al is er een enkeling die belt en juist vanwege de rust een camping wil opzoeken", vertelt beheerder Jannie Vogels. Ze zegt verder dat het vooral de oudere doelgroep is die Zuid-Limburg opzoekt en dat zijn dan juist de mensen die het coronavirus meer vrezen dan anderen.

Ruimte
Ze weet nog niet eens zeker of ze wel open mag, al kan ze zich makkelijk aan de richtlijnen houden. "We hebben de ruimte tussen de staanplaatsen vergroot waardoor mensen niet bij elkaar in de buurt hoeven te komen." De hoop is dat de crisis niet nog maanden gaat duren, want dan is de ramp niet te overzien. "Dan gaan er ongetwijfeld bedrijven failliet, want dan zien de ondernemers een hele jaaromzet in rook opgaan."

Optimisme
De VVV-directie wil toch een beetje optimistisch blijven. "We hebben na de oorlog ook weer de draad kunnen oppikken. We hopen ook stilletjes dat mensen na de crisis een vakantie in eigen land boeken en niet massaal het vliegtuig in stappen", zegt Anya Niewierra.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen