Overslaan en naar de inhoud gaan

Toerisme in Zuid-Limburg langzaam in de lift

Geplaatst opwoensdag 20 mei 2020 - 17:31

Nu Nederland stukje bij beetje van het coronaslot gaat, klimt met name de Zuid-Limburgse toeristische sector langzaam maar zeker uit het dal.

Het contrast met Noord- en Midden-Limburg is groot, blijkt woensdag uit een rondgang langs de toeristische sector in de provincie.

Vakantiehuisjes
Met het lange hemelvaartweekend voor de boeg en de pinksterdagen in het vooruitzicht, populaire periodes voor het toerisme in Limburg, zitten vooral de particuliere vakantiewoningen in de lift. “De vakwerkhuisjes in het Heuvelland zijn intussen voor driekwart verhuurd”, weet Anya Niewierra. Zij is directeur van Visit Zuid-Limburg, de voormalige VVV. Zij verklaart de populariteit van vakwerkhuisjes vooral door het type accommodatie. "Je kunt er zelf koken en je hoeft de sanitaire voorzieningen niet te delen." De particuliere vakantiewoningen zijn vooral bij gezinnen in trek.

Mondjesmaat
In het noorden van de provincie ziet de woordvoerder van Visit Noord-Limburg, Pascal Schreurs, het toerisme mondjesmaat op gang komen. "Maar ik verwacht dat we in de maanden juli en augustus pas weer helemaal vol zitten.”"

Trekkers dicht
VVV Midden-Limburg ziet een bezetting van slechts 10 tot 20 procent. "Dat was vorig jaar met Hemelvaart 80 tot 90 procent", vergelijkt directeur Giel Polman. Volgens hem is Midden-Limburg op het moment niet in trek, omdat de grootste toeristische trekkers voor die regio, het Outlet Center in Roermond en attractiepark Toverland, met veel restricties te maken hebben. "Daar komt bij dat Midden-Limburg het, net als Noord-Limburg trouwens, vooral van de bungalowparken en campings moet hebben." Volgens Polman zijn die accommodaties minder populair op het moment, omdat er door de coronamaatregelen amper vertier op die bungalowparken en campings is. "De bezetting bestaat voor mijn gevoel vooral uit mensen die in de regio willen gaan wandelen."

Drukte Outlet Roermond (16 mei 2020)
Foto: L1

Bungalowparken
Limburgse bungalowparken zien de boekingen inderdaad mondjesmaat binnenstromen. "Dat zijn vooral uitgestelde boekingen", geeft Roompot-woordvoerder Baptiste van Outryve aan. Roompot beheert 11 parken in Limburg. "Ons boekingsseizoen loopt van januari tot en met augustus en we hebben sterk het idee dat mensen die in maart en april niet geboekt hebben, dat nu alsnog doen." Hoeveel huisjes Roompot in Limburg inmiddels verhuurd heeft in het hemelvaart- en pinksterweekend wil Outryve niet zeggen.

Geen Belgen, amper Duitsers
Jeanette ten Kate, woordvoerster van Landal, herkent het beeld van branchegenoot Roompot. "We zien vooral Nederlanders die een boeking doen", specificeert ze. "Belgen mogen het land nog niet uit en voor Duitsers geldt een soort negatief reisadvies." Ten Kate voegt toe dat de bezetting nog lang niet zit op het niveau van een jaar geleden. "Toen zaten we tijdens de paas- en meivakantie overal vol en dat gold ook voor Hemelvaart en Pinksteren. Dat is nu niet aan de orde."

Weerterbergen (20 mei 2020)
Foto: WeertdeGekste

Hotelbranche
De hotelbranche heeft het helemaal zwaar te verduren. "In Maastricht is de helft van de hotels nog dicht en de helft díe open is, heeft een bezetting van 15 tot 20 procent", zegt Antoine Scheerens. Hij is de voorzitter van de stichting Samenwerkende Hotels in Maastricht (Sahot). Verbaasd is Scheerens allerminst. "Hotels moeten het vooral van zakelijke gasten hebben, die naar congressen gaan. Maar die zijn er niet, vanwege het coronavirus."

Terras Vrijthof Vogelstruys
Foto: Jean-Pierre Geusens

Stedentrips
Daarnaast zijn stedentrips volgens hem op dit moment nog niet aantrekkelijk om te boeken. "Dan wil je toch iets als een museum bezoeken, een terrasje pikken, eten in een restaurant. Dat kan allemaal nog niet."

Groepsaccommodaties
Behalve hotels hebben ook de grote groepsaccommodaties het moeilijk, weet Niewierra. "Grote boerderijhoeves waar je met vijf gezinnen naartoe kan, die moeten meerdere sanitaire voorzieningen hebben, anders mogen ze niet open." De Visit Zuid-Limburg-directeur geeft aan dat dit soort accommodaties wel veel slaapkamers heeft, maar weinig douches en toiletten.

Coronavirus
Of toeristen Limburg aan het mijden zijn, omdat het coronavirus in deze provincie heftiger rondwaart dan in een groot aantal andere provincies, betwijfelt de Limburgse toeristische sector. "In dat geval zouden die huisjes in het Heuvelland niet voor driekwart volgeboekt zijn", signaleert Niewierra. Vanuit Noord-Limburg geeft Schreurs aan dat hij die verhalen wel hoort, maar niet echt terugziet in de cijfers. Evenmin hebben de Maastrichtse hotels en Limburgse bungalowparken dat idee. "We zien wel iets meer populariteit in het noorden van het land, maar of er een directe relatie met het coronavirus in het zuiden is, durf ik niet te zeggen", geeft Ten Kate van Landal aan.

Storm in Zeeland
Hoe het kan dat het in Zeeland en Gelderland storm loopt qua boekingen, weet Niewiera wel te verklaren. "In Zeeland heb je heel veel particuliere vakantiehuisjes, die zijn in trek omdat je én bij de zee zit én zelf kunt koken én je eigen sanitaire voorzieningen hebt." Over Gelderland: "Daar heb je juist veel campings met stacaravans. In een stacaravan op de Veluwe heb je ook alle noodzakelijke voorzieningen bij de hand."

Volgens Anya Niewierra van Visit Zuid-Limburg zijn de gevolgen van de pandemie nog lang merkzaam in de toerismesector:

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen