Overslaan en naar de inhoud gaan

Toekomst Ottersumse wolvarkens nog ongewis

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 16:47

Nog voor de kerst moet duidelijk zijn wat er met de Hongaarse wolvarkens in de biologische stadstuin van Ottersum moet gebeuren.

Mogen ze blijven, of moeten ze toch naar een andere plek worden verplaatst?

Tegenstand
Enkele omwonenden van de stadstuin willen de dieren weg hebben. Ze zouden stinken en ongedierte aantrekken. De omwonenden hebben hierover aan de bel getrokken bij de gemeente.

Buitenlucht
Biologische boer Fake Mulder begrijpt de ophef niet. "Honderden varkens in een grote stal, die ruik je. Maar een paar varkens in de buitenlucht toch niet."

Video: L1

Toestemming
Mulder is afgelopen februari begonnen met de biologische stadstuin. Hij teelt en verkoopt groenten, en het is een werkplek voor mensen die moeilijk aan een reguliere baan kunnen komen. De boer kreeg de vergunning voor de stadstuin van de gemeente, maar die was er niet van op de hoogte dat er wolvarkens zouden komen. Onduidelijk is of de dieren er wettelijk gezien wel mogen staan.

Er samen uitkomen
Volgens wethouder Rob Peperzak van de gemeente Gennep mag elke Nederlander dieren houden voor zijn hobby. Maar hoeveel precies en wat dat in dit geval betekent, is volgens hem onduidelijk. Belangrijker vindt hij dat buurt en boer er samen uitkomen. "Ik wil een goed besluit nemen op basis van gesprekken met alle betrokkenen. Ik hoop dat we door de inzet van een mediator daar samen uitkomen."

Verhuizing is optie
Een mogelijkheid is volgens Mulder het verplaatsen van de varkens naar een iets verder gelegen stuk grond, in de buurt van andere volkstuintjes. "Maar dan moet de hele buurt wel meehelpen met het plaatsen van de hekken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen