Overslaan en naar de inhoud gaan

Toekomst Ottersumse wolvarkens nog ongewis

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 16:47

Nog voor de kerst moet duidelijk zijn wat er met de Hongaarse wolvarkens in de biologische stadstuin van Ottersum moet gebeuren.

Mogen ze blijven, of moeten ze toch naar een andere plek worden verplaatst?

Tegenstand
Enkele omwonenden van de stadstuin willen de dieren weg hebben. Ze zouden stinken en ongedierte aantrekken. De omwonenden hebben hierover aan de bel getrokken bij de gemeente.

Buitenlucht
Biologische boer Fake Mulder begrijpt de ophef niet. "Honderden varkens in een grote stal, die ruik je. Maar een paar varkens in de buitenlucht toch niet."

Video: L1

Toestemming
Mulder is afgelopen februari begonnen met de biologische stadstuin. Hij teelt en verkoopt groenten, en het is een werkplek voor mensen die moeilijk aan een reguliere baan kunnen komen. De boer kreeg de vergunning voor de stadstuin van de gemeente, maar die was er niet van op de hoogte dat er wolvarkens zouden komen. Onduidelijk is of de dieren er wettelijk gezien wel mogen staan.

Er samen uitkomen
Volgens wethouder Rob Peperzak van de gemeente Gennep mag elke Nederlander dieren houden voor zijn hobby. Maar hoeveel precies en wat dat in dit geval betekent, is volgens hem onduidelijk. Belangrijker vindt hij dat buurt en boer er samen uitkomen. "Ik wil een goed besluit nemen op basis van gesprekken met alle betrokkenen. Ik hoop dat we door de inzet van een mediator daar samen uitkomen."

Verhuizing is optie
Een mogelijkheid is volgens Mulder het verplaatsen van de varkens naar een iets verder gelegen stuk grond, in de buurt van andere volkstuintjes. "Maar dan moet de hele buurt wel meehelpen met het plaatsen van de hekken."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen