Overslaan en naar de inhoud gaan

Toekomst boerenbedrijf: 'Produceer voor lokale markt'

Geplaatst opdonderdag 21 januari 2021 - 18:25

De agrarische sector is ondergewaardeerd in Zuid-Limburg, terwijl juist die plek toekomstperspectief biedt.

Dat menen in ieder geval de twee Zuid-Limburgse agrariërs Jos Soogelee uit Ransdaal en Willem Voncken uit Trintelen. Zij doen hun toekomstverhaal over het boerenbedrijf donderdag in L1mburg Centraal.

Video: L1

Graanschuur
"Zuid-Limburg is zowat het oudste agrarische gebied van Europa", zegt Voncken. "Het wordt de graanschuur van Europa genoemd." Sogelee vult aan: "In Zuid-Limburg genieten veel mensen van het landschap, dat moeten we benutten."

Lokale markt
Sogelee meent dat de kansen voor de sector vooral op lokaal niveau liggen. "80 procent van mijn producten verkoop ikzelf." Hij produceert vooral voor de lokale markt. "In Zuid-Limburg wonen 600.000 mensen, die moet je zien te bereiken."

Heel anders
Voncken begrijpt de redenering van zijn collega, maar voegt toe dat toekomst op lokaal niveau ook weer afhankelijk is van de plek waar een boerenbedrijf is gevestigd. "Het agrarisch landschap van Zuid-Limburg is heel anders dan de Flevopolder."

Opvolger
Steeds meer agrariërs vinden het moeilijk om een opvolger te vinden. "Als je geen kinderen hebt, is dat lastig", zegt Soogelee. "Maar dat geldt voor meer beroepen in het midden- en kleinbedrijf." Als voorbeeld noemt hij de bakker, de schoenmaker en de slager. "Die hebben hetzelfde probleem."

Zonder opvolging is de kans groot dat boerenbedrijven opgeslokt worden door ondernemers, die continu aan schaalvergroting werken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen