Overslaan en naar de inhoud gaan

Toch streep door Aod òp Nuj na noodkreet ziekenhuizen

Geplaatst opzondag 7 november 2021 - 22:50

Het carnavalsevenement Aod òp Nuj in Heerlen gaat toch niet door. De gemeente geeft daarmee gehoor aan de noodkreet die de Limburgse ziekenhuizen zondagavond deden. Ook in Kerkrade en Brunssum gaat er een streep door de evenementen rond de 11devande11de.

Dat bevestigt burgemeester Roel Wever na berichtgeving van De Limburger.

Noodkreet
De Limburgse ziekenhuizen deden zondagavond samen een dringende oproep aan de politiek en bestuurders om grootschalige evenementen, zoals Aod òp Nuj in Heerlen, af te schalen. "Ik ben vanavond gebeld door het Zuyderland ziekenhuis dat zij niet anders kunnen dan een opnamestop voor coronapatiënten invoeren. Dat heeft ertoe geleid dat we intern overleg hebben gevoerd", vertelt Wever.

Ook Helen Mertens, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Limburg, deed namens de ROAZ-bestuurders zondagavond een dringende oproep aan Zuid-Limburgse bestuurders om het doorgaan van de grote evenementen te heroverwegen.

Lees ook: Bestuurder MUMC: 'Schaal grote evenementen als carnaval af'

Kan niet anders
"In het overleg hebben we gekeken of het verstandig is om Aod òp Nuj door te laten gaan. We kunnen niet anders dan de viering af te gelasten", stelt Wever. Hij heeft daarbij ook overleg gehad met de organisatie van het carnavalsevenement. "Het doet hen heel veel pijn in het hart, maar ze snappen onze visie wel en accepteren het besluit."

Noord- en Midden-Limburg
Donderdag besloten de burgemeesters in Noord- en Midden-Limburg al de grote carnavalsevenementen te schrappen vanwege de oplopende coronacijfers. Daarmee werd onder meer een streep gezet door de 11devande11de in Roermond.

Lees ook: Burgemeesters zetten streep door 11devande11de

De Zuid-Limburgse burgemeesters besloten een dag later tijdens een spoedoverleg om de evenementen niet te schrappen, omdat ze volgens hen binnen de huidige coronamaatregelen 'gewoon' doorgang konden vinden. Na de noodkreet uit de ziekenhuizen is dat besluit zondagavond aangepast.

Strenger beleid nodig
Wever doet een dringende oproep aan de landelijke politiek. "Er moet op zeer korte termijn strenger beleid komen. Nu zijn we gedwongen lokaal andere beslissingen te nemen, terwijl de evenementen wel binnen de landelijke kaders passen die nu nog gelden", zegt hij. "Geconfronteerd met de actuele situatie, de noodkreet van de ziekenhuizen, is het onverstandig om grote evenementen te organiseren."

Ook in Kerkrade is zondagavond een streep gezet door de feesten rond de start van het carnavalsseizoen. Daardoor zal 11-11 Kirchroa niet doorgaan. Kerkrade dringt ook aan op het overwegen van een strenger coronabeleid. "Het noodgedwongen nemen van lokale maatregelen maakt de aanpak van de crisis ondoorzichtig en is zeer onwenselijk", stelt de gemeente in een reactie op Facebook.

Brunssum neemt volgens Roel Wever maandagochtend na intern overleg een definitieve beslissing.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen