Overslaan en naar de inhoud gaan

Toch opnames IRA-aanslag: 'Overal filmen, ook in Roermond'

Geplaatst opdonderdag 5 november 2020 - 17:30

De gemeente Roermond staat toch toe dat op de Markt opnames worden gemaakt voor de dramaserie The Spectacular over de IRA-aanslag in 1990.

Roermond is alsnog overstag gegaan, omdat in het hele land nog voor series en films gefilmd wordt. "Dan ook in Roermond", reageert Remco van Hoogstraten, woordvoerder van de gemeente.

Niet verantwoord
Burgemeester Rianne Donders van Roermond verbood eerder nog om filmopnames te maken. Zij vond het niet verantwoord dat de opnames een aanzuigende werking zouden hebben op voorbijgangers. Ook het effect op de omgeving speelde een rol bij haar besluit. "Op het terras mag nog niet één persoon zitten, en dan zouden wel 80 mensen op de Markt staan met lampen, stellages en tenten voor opnames", reageert de woordvoerder. Donders vroeg Veiligheidsregio Limburg-Noord om advies of het binnen de noodverordening viel. Die gaf toen aan dat het niet mogelijk is. Ook het landelijk crisisteam liet weten dat het niet kan binnen de noodverordening.

Lees ook: Burgemeester verbiedt opnames IRA-serie: producent woedend

Interpretatie
Een woordvoerster van de Veiligheidsregio Limburg-Noord gaf donderdagmiddag aan dat er binnen de nieuwe noodverordening juridisch gezien ruimte is voor filmopnames. "We merken dat de noodverordening op verschillende plekken verschillend wordt geïnterpreteerd. Je kunt niet alles over één kam scheren. We bekijken het per casus, maar ook naar de grootte van de gemeente en of we het kunnen handhaven als er vele mensen op afkomen."

Ophef
Het eerdere besluit om de opnames te verbieden zorgde voor ophef. Zo bleek dat opnames voor Flikken Maastricht wel doorgingen en in de rest van het land toch op straat werd gefilmd. "De burgemeester zag dat de producent ging 'shoppen' bij andere gemeentes om daar de opnames te kunnen doen. Toen heeft ze gezegd: 'Wacht even, als het hier niet kan en daar wel kan, dan in Roermond ook", legt de woordvoerder de situatie uit. "Als het landelijk crisisberaad tegen ons zegt dat het niet kan, dan moet het in de rest van het land ook verboden worden. We hebben het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid daarom gevraagd om duidelijkheid te geven", zegt Van Hoogstraten.

Plannen aangepast
Productiebedrijf Pupkin heeft inmiddels de plannen aangepast. Het aantal opnamedagen is teruggebracht. Ook wordt het niet zo grootschalig en zullen bijvoorbeeld acteurs die geen rol hebben elders verblijven. Daardoor zullen er niet op eenzelfde moment 80 acteurs op de Markt zijn. Verder zijn er maatregelen getroffen dat passanten niet blijven staan maar doorlopen. De omgeving wordt bovendien geïnformeerd over de opnames.

Zolang het LOCC geen roet in het eten gooit, kunnen de opnames over de IRA-aanslag die in mei 1990 in Roermond werd gepleegd 16 november beginnen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen