Overslaan en naar de inhoud gaan

Toch nog geen vaccin: Limburgse huisartsen boos

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2021 - 17:35

Limburgse huisartsen reageren verontwaardigd en boos op berichten dat ze toch niet eerder worden gevaccineerd.

"Dat was wel de belofte," zegt de Huisartsenvereniging.

Spoedzorg
De huisartsen vinden dat ze net als IC- en ambulancepersoneel deel uitmaken van de spoedzorg. De ongeveer tienduizend Nederlandse huisartsen zouden eigenlijk deze maand, tijdens de eerste vaccinatieronde aan de beurt komen. Samen met het zorgpersoneel. Maar minister Hugo de Jonge is daarop teruggekomen omdat er te weinig vaccins zijn.

Ziekteverzuim
De huisartsen worden nu pas op zijn vroegst in februari ingeënt en dat vinden ze veel te laat. "Door de huisarts te beschermen, bescherm je ook de patiënt," zegt huisarts Jeroen Smeets uit Maastricht. Hij weet dat het ziekteverzuim onder huisartsen nu al 10 tot 15 procent is.

Veiligheid patiënten
"Het gaat niet om onze veiligheid, maar om de veiligheid van de patiënten. We komen in aanraking met mensen van wie nog niet zeker is dat ze corona hebben, maar ook met coronapatiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen en weer onder de zorg van de huisarts komen. We lopen dus op meerdere momenten risico's, daarom voelen we ons niet serieus genomen," zegt Smeets.

Oproep
Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) piept en kraakt het in de praktijken. Patiënten weten de huisarts massaal te vinden en bellen met allerlei vragen over vaccinaties. Huisarts Marijn van Oord van de Limburgse afdeling van de LHV hoort dat nog teveel patiënten corona-gerelateerde klachten verzwijgen en dan toch naar de huisarts komen. "Ik doe een oproep aan de patiënt eerlijk te zijn, want je wordt gewoon geholpen. En als iemand klachten heeft, kan de huisarts voorzorgsmaatregelen nemen, zodat de kans op besmetting klein is," zegt van Oord.

Oplossing
De Huisartsenvereniging wil nu dat in elk geval de artsen in de spoedzorg op korte termijn een prikje krijgen. "Die suggestie hebben we de minister gedaan, maar die legt dat vooralsnog naast zich neer," zegt de LHV. De vereniging is verbaasd dat zorgpersoneel dat niet direct in de spoedzorg werkt ook een afspraak kan maken. "Ik begrijp uit de media dat ook telefonistes en restaurantmedewerkers gevaccineerd worden. Het is te gek voor woorden dat de huisarts, die een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de spoedketen, dan geen afspraak kan maken," reageert van Oord.

Problemen
Als de huisartsen pas over een maand worden gevaccineerd, voorziet van Oord grote problemen. "De kans op besmetting, zeker nu de Britse variant zijn opmars maakt, wordt steeds groter. Dan vallen er nog meer huisartsen en assistentes uit en dat kunnen we er eigenlijk niet meer bij hebben," zegt van Oord.

Het risico is dat in het uiterste geval een praktijk helemaal gesloten moet worden. Bij één huisartsenpraktijk in Maastricht is dat al het geval. Daar zijn de drie huisartsen die er normaal werken allemaal uitgevallen en er zijn geen vervangers voorhanden. De patiënten worden opgevangen door praktijken in de buurt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen