Overslaan en naar de inhoud gaan

Toch geen onderzoek naar sluitingsscenario vliegveld

Geplaatst opvrijdag 13 december 2019 - 23:00

Er komt geen onderzoek naar een mogelijke sluiting van Maastricht Aachen Airport (MAA). De oppositie probeerde dat via een omweg alsnog voor elkaar te krijgen. Maar daar CDA, Forum voor Democratie, PVV en VVD in het Limburgs Parlement hebben daar een stokje voor gestoken.

Zij steunden een voorstel van de VVD om daar geen geld voor uit te trekken omdat sluiting van MAA niet aan de orde is.

Duidelijk 'nee'
Volgens statenlid Herman Nijskens (VVD) heeft het Limburgs Parlement ruim een maand geleden duidelijk uitgesproken dat het geen Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse (MKBA) wil waarbij ook gekeken wordt naar een scenario van sluiting van MAA. Bij een MKBA worden de economische en maatschappelijke effecten op een rijtje gezet. Maar via de zogeheten Controlecommissie dacht de oppositie alsnog haar slag binnen te halen. In die commissie gelden andere verhoudingen, omdat iedere partij daar één stem heeft. De commissie besloot daarom wel een MKBA met sluitingsvariant te laten uitvoeren. Maar dat is nu dus weer - met 28 tegen 14 stemmen - ongedaan gemaakt door een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement.

Politiek maken
"Dit is een herhaling van zetten, gezien de politieke verhoudingen" aldus Nijskens. Fractievoorzitter René Claassen van PVV vond dat er 'politiek is gemaakt' door de Controlecommissie, terwijl dat niet de bedoeling van zo'n commissie is. De oppositie dacht er heel anders over. Zij vindt dat ze gewoon gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden van de Controlecommissie. "Er is nu aan een totalitaire noodrem getrokken. Democratische middelen wordt de nek omgedraaid. Dit is een gevaarlijk patroon dat niet past bij onze rechtsstaat", zo verklaarde initiatiefnemer René van der Valk van de SP.

Gouverneur Theo Bovens nam geen stelling in, maar zei wel dat de Controlecommissie onderzoek kan laten doen naar gevoerd beleid maar niet naar toekomstig beleid. Afgesproken is dat de reglementen de komende tijd nog eens tegen het licht worden gehouden.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen