Overslaan en naar de inhoud gaan

Toch dialectboekje bij aangifte geboorte Valkenburg

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 21:57

Inwoners van Valkenburg die aangifte komen doen van een geboorte bij de gemeente krijgen toch een boekje over het Valkenburgs dialect cadeau.

De gemeenteraad besloot dat door unaniem voor een motie te stemmen van de lokale partij Algemeen Belang (AB) waarin dat werd bepleit.

Leuk weggevertje
Daarmee ging de raad in tegen het advies van het gemeentebestuur. Die vindt het gratis welkomstboekje niet de meest doeltreffende en effectieve manier om het dialect te stimuleren, zoals de bedoeling is van de voorstanders. "Het is een leuk weggevertje dat thuis op de papierstapel belandt als je daar als ouders niks mee hebt", zo zei wethouder Claudia Bisschops (CDA). "Het gebeurt met de allerbeste bedoelingen. Maar ouders gaan hun kinderen niet in het dialect voorlezen als ze het zelf niet spreken."

Niet snel weggegooid
Maar daar dacht de gemeenteraad dus anders over. Fractievoorzitter Niels Dauven van AB sprak juist van een goede eerste stap om ouders en kinderen in aanraking te brengen met het dialect. En dat onder hun aandacht te brengen. Zeker omdat in de omslag bij de naam van de baby komt te staan 'ter herinnering aan je inschrijving bij de gemeente Valkenburg aan de Geul' plus de datum, verwacht Dauven dat het boekje een blijvende herinnering is dat niet snel wordt weggegooid.

Zwaar aan tillen
Fractievoorzitter Corrie Fulmer van de progressieve lijst PGP noemde het boekje "gewoon een leuk cadeautje waar je niet te zwaar aan moet tillen." De PGP en ook de lijst VSP hadden de motie van AB mede ondertekend. CDA en VVD steunden die ook, zij het wat minder enthousiast.

Hartstikke lief
Jan Vermeer van de VVD stelde dat hem weliswaar het zwaarwegende belang van de motie ontging, maar hij noemde het initiatief wel hartstikke lief: "Maar kinderen leren dialect thuis van hun ouders of spelend op straat. Ik heb nooit zo’n boekje gehad maar spreek volgens mij toch bijna perfect Valkenburgs."

Beginnetje
CDA-fractievoorzitter Math Knubben noemde het initiatief van AB een 'beginnetje', Maar hij verwacht meer heil van het ondersteunen van dialect-initiatieven uit de samenleving dan van zaken van bovenaf. Toch stemde ook zijn partij dus voor de motie.

Verhäölkes
Het boekje waar het om gaat is 't Verhäölkesbook in ‘t dialek van Valkeberg en umgaeving en is uitgegeven door dialectvereniging Veldeke. Behalve bij de aangifte van een geboorte, krijgen ook ouders met kinderen tot en met 12 jaar die nieuw in Valkenburg komen wonen en zich komen inschrijven het dialectboekje.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen