Overslaan en naar de inhoud gaan

'Tip van informant redde leven van Sittards moorddoelwit'

Geplaatst opdinsdag 13 april 2021 - 14:56

Door een tip van een politie-informant is een Sittardse man wellicht aan de dood ontsnapt. De tipgever vertelde de politie over concrete plannen om de man te vermoorden, waarna Wesley N. (28) is gearresteerd.

Dit alles gebeurde in mei 2020. Tijdens de inval bij Wesley vonden agenten 68.000 euro cash en een vuurwapen.

Lees ook: 'Man had 20.000 euro over voor moord op Sittardenaar'

Weinig bewijs
Na enige tijd is Wesley echter onder voorwaarden vrijgelaten. Hij werd nog altijd verdacht van witwassen en verboden wapenbezit, maar justitie had te weinig bewijs voor een vervolging voor de liquidatieplannen. Dat bleek dinsdag tijdens een tussentijdse zitting in de zaak tegen Wesley. Op een later moment werd hij opnieuw gearresteerd.

Cruciale chats
De politie wist de versleutelde berichtendienst EncroChat te kraken en kreeg op die manier miljoenen berichten in handen. Veel van die chats zouden van criminelen afkomstig zijn. Ook Wesley zou via EncroChat over zijn plannen hebben gesproken. Zo vond de politie gesprekken over de zoektocht naar een huurmoordenaar, de prijs voor de liquidatie en het vuurwapen dat gebruikt zou worden.

Lees ook: Opnieuw man gearresteerd voor Sittardse moordplannen

'Liever gisteren'
Encro-alias Shinchan wordt door speurders gekoppeld aan Wesley. Deze Shinchan schreef onder meer: 'Hij moet zo snel mogelijk opgeruimd worden, liever gisteren dan vandaag. Als ik het niet laat doen, dan moet ik het zelf doen. En ik heb kinderen.' Hij zou dit onder meer hebben besproken met Ramon S. (36). Die wordt door justitie gezien als 'moordmakelaar'.

Deze Ramon zou bijvoorbeeld informatie hebben verzameld over het liquidatiedoelwit en droeg volgens de aanklaagster ook iemand aan die de 'klus' zou kunnen klaren. Zijn advocaat Wouter Smeets zegt dat 'die stelling niet zo hard is als justitie serveert'.

Ernstig feit
Zowel Ramon als Wesley zit nog in voorarrest in deze zaak. Dinsdag vroeg Francoise Landerloo, advocate van Wesley, om dat voorarrest te schorsen. De rechter wees dat verzoek af. "Het is niet uit te leggen aan de maatschappij dat iemand, die verdacht wordt van een dergelijk ernstig feit, geschorst zou worden." Het is nog niet bekend wanneer de volgende zitting plaatsvindt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen