Overslaan en naar de inhoud gaan

Tinnitus: Als de herrie in je hoofd nooit verdwijnt

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 7:15

Een hoge piep. Een harde ruis of zelfs het geluid dat lijkt op een boormachine. Mensen met tinnitus hebben altijd lawaai tussen de oren. Er is een behandeling die de herrie in het hoofd een plek kan geven.

Het eerste wat Joke Verhaag (64) uit Venlo doet, als ze 's ochtends na het opstaan naar beneden gaat, is de radio aanzetten. "Dan camoufleer ik het geluid in mijn hoofd."

Stress
Tien jaar geleden sloeg tinnitus bij haar toe. Waarschijnlijk is de aandoening aangewakkerd na een zeer stressvolle periode in haar leven. "Ik had veel moeilijkheden op mijn werk destijds. Totdat ik letterlijk een keer 'out' ging."

Boormachine
Joke probeert uit te leggen hoe de razernij in haar hoofd klinkt. "Soms lijkt het op het geluid van een boormachine. Op andere momenten is het een hele harde ruis. In ieder geval heb is het iedere dag, 24 uur aanwezig."

Video: L1

Meditatie
Joke Verhaag werkt als vrijwilliger bij de belangengroep Hoormij. Ze is voorzitter van de afdeling Noord en Midden-Limburg. Lotgenoten zijn er in het hele land. Zo'n 2,5 miljoen Nederlanders hebben last van oorsuizingen. Een half miljoen mensen hebben, zoals Joke, ernstige tinnitus klachten. Meditatie brengt verlichting vertelt ze. "Als het té erg wordt zoek ik een stil plekje op om te mediteren. Zachte muziek helpt mij te focussen en dan gaat het wel voor even."

Onderzoek
Na jarenlang onderzoek heeft tinnitus-deskundige Rilana Cima een behandelingsmethode ontwikkeld. De therapie is een combinatie van psychologische hulp en bewegings-en gedrag oefeningen.

Ontwijken
"Het is niet gemakkelijk om deze behandeling te ondergaan. We proberen cliënten te laten focussen op hun tinnitus. Eigenlijk maken we het groter. Je ziet namelijk dat veel mensen op allerlei manieren de aandoening willen ontwijken. Dat werkt averechts. De kunst is om het te accepteren en een plek te geven. Vaak worden de klachten dan minder erg," vertelt Rilana Cima.

Vriendje
Joke Verhaag: "Ik beschouw mijn tinnitus als een vriendje. Het is immers altijd bij me en ik kom er nooit meer van af. Het klinkt gek maar soms praat ik er tegen. Dan zeg ik: mag het alsjeblieft wat minder hard."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen