Overslaan en naar de inhoud gaan

Tinnitus: Als de herrie in je hoofd nooit verdwijnt

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 7:15

Een hoge piep. Een harde ruis of zelfs het geluid dat lijkt op een boormachine. Mensen met tinnitus hebben altijd lawaai tussen de oren. Er is een behandeling die de herrie in het hoofd een plek kan geven.

Het eerste wat Joke Verhaag (64) uit Venlo doet, als ze 's ochtends na het opstaan naar beneden gaat, is de radio aanzetten. "Dan camoufleer ik het geluid in mijn hoofd."

Stress
Tien jaar geleden sloeg tinnitus bij haar toe. Waarschijnlijk is de aandoening aangewakkerd na een zeer stressvolle periode in haar leven. "Ik had veel moeilijkheden op mijn werk destijds. Totdat ik letterlijk een keer 'out' ging."

Boormachine
Joke probeert uit te leggen hoe de razernij in haar hoofd klinkt. "Soms lijkt het op het geluid van een boormachine. Op andere momenten is het een hele harde ruis. In ieder geval heb is het iedere dag, 24 uur aanwezig."

Video: L1

Meditatie
Joke Verhaag werkt als vrijwilliger bij de belangengroep Hoormij. Ze is voorzitter van de afdeling Noord en Midden-Limburg. Lotgenoten zijn er in het hele land. Zo'n 2,5 miljoen Nederlanders hebben last van oorsuizingen. Een half miljoen mensen hebben, zoals Joke, ernstige tinnitus klachten. Meditatie brengt verlichting vertelt ze. "Als het té erg wordt zoek ik een stil plekje op om te mediteren. Zachte muziek helpt mij te focussen en dan gaat het wel voor even."

Onderzoek
Na jarenlang onderzoek heeft tinnitus-deskundige Rilana Cima een behandelingsmethode ontwikkeld. De therapie is een combinatie van psychologische hulp en bewegings-en gedrag oefeningen.

Ontwijken
"Het is niet gemakkelijk om deze behandeling te ondergaan. We proberen cliënten te laten focussen op hun tinnitus. Eigenlijk maken we het groter. Je ziet namelijk dat veel mensen op allerlei manieren de aandoening willen ontwijken. Dat werkt averechts. De kunst is om het te accepteren en een plek te geven. Vaak worden de klachten dan minder erg," vertelt Rilana Cima.

Vriendje
Joke Verhaag: "Ik beschouw mijn tinnitus als een vriendje. Het is immers altijd bij me en ik kom er nooit meer van af. Het klinkt gek maar soms praat ik er tegen. Dan zeg ik: mag het alsjeblieft wat minder hard."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen