Overslaan en naar de inhoud gaan

Timmermans wijst boeren op gevaar eigen voortbestaan

Geplaatst opdinsdag 27 oktober 2020 - 18:04

"Als we zo doorgaan zoals we nu bezig zijn, waar eindigen jullie dan met de boerenstand over tien of twintig jaar?"

Die vraag stelt de vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans aan de boeren die kritisch zijn over zijn plannen in de Europese Green Deal.

Vertrouwen
Timmermans reageert op een oproep van LLTB-voorman Léon Faassen, die zegt verbijsterd te zijn over de Green Deal-plannen van de Europese Commissie. Hij voelt zich gepasseerd en vraagt Timmermans hoe hij het vertrouwen tussen de EU en de Europese boeren wil herstellen.

Landbouw
Timmermans antwoordt in het L1-programma AvondGasten Brussel dat hij uitvoerig overleg heeft gevoerd met de landbouworganisaties, ook met de voorzitter van LTO Nederland. "Maar ik zou een wedervraag willen stellen", aldus Timmermans. "Wat gebeurt er met de landbouw als we die klimaatcrisis niet onder controle krijgen? We hebben nu al te maken met enorme uitdagingen als droogte, met weer dat zo onvoorspelbaar wordt dat de toplaag wordt weggespoeld in heel veel landbouwgebieden. Ik wil boeren vragen: als we zo doorgaan zoals we nu bezig zijn, waar eindigen jullie dan met de boerenstand over tien of twintig jaar?"

Green Deal
Met de Green Deal-plannen wil de Europese Commissie Europa in 2050 klimaatneutraal maken. Ook de landbouw moet verduurzamen. Daarvoor presenteerde Timmermans een strategie voor biodiversiteit en plannen voor een duurzaam productieproces in Farm to Fork.

Kleiner
Daarin wordt gepleit voor een kleinschaliger landbouwproductie en wordt onder meer de stikstofuitstoot aangepakt. Boeren mogen minder kunstmest en pesticiden gebruiken, en ook moet de bodemerosie worden tegengegaan.

Balans
"Wat we willen doen is dat de boeren kunnen blijven werken op het land. Dat ze de Europese en de wereldbevolking kunnen blijven voeden, maar dat ze dat doen op een manier die ons weer in balans brengt met onze natuurlijke omgeving. Dat is ook voor hun bedrijfsvoering op de lange termijn van essentieel belang. Er is geen enkele sector in de Europese sector die daarin meer wordt gesteund dan de landbouw", stelt Timmermans.

Landbouwfondsen
De relatie tussen de Europese Unie en de landbouwsector is altijd heel hecht geweest. In de jaren 80 ging drie kwart van alle Europese fondsen naar de agrarische sector. Ondertussen is dat percentueel verlaagd, maar 59 miljard euro in 2019 was nog steeds ruim 36 procent van de Europese begroting.

Veranderingen
"Nederland en Frankrijk hebben aan de basis gestaan van dat programma", aldus hoogleraar Europese Integratie Mathieu Segers van de Universiteit Maastricht. "En het was opvallend dat juist het Europees Parlement deze maand uitermate kritisch was op de nieuwe landbouwbegroting. Daarin blijven de subsidies vooral gereserveerd voor grote bedrijven, waardoor de schaalvergroting in de landbouw een probleem blijft. Als je kleinschaligheid en biologische landbouw wil stimuleren, dan zul je grote veranderingen moeten aanbrengen in die manier waarop je budgetten toedeelt."

'Dichter naar elkaar brengen'
Segers: "De grote uitdaging wordt om de boeren partners te laten blijven in die verandering. De gevestigde belangen willen geen veranderingen. Maar als je daarvoor kiest, kom je in de knel met de klimaatdoelstellingen. Daarom zouden juist Nederland en Frankrijk als belangrijke landbouwlanden moeten meetrekken aan die kar. Dat is zowel goed voor de Europese Commissie als voor hun boerenachterban. Dichter naar elkaar brengen, in plaats van uit elkaar."

Mijnsluiting
Timmermans leerde van de transitie die Limburg doormaakte na de sluiting van de kolenmijnen. Daarin ziet hij een duidelijke parallel met de huidige Europese transformatie. "Als je van een economische monocultuur weg moet naar een andere structuur, dan moet je ervoor zorgen dat je investeert in dingen die toekomst hebben. Wat we in de Mijnstreek hebben geleerd, is dat daar waar geïnvesteerd is in toekomstgerichte industrie dat ook geslaagd is. Kijk bijvoorbeeld naar Nedcar of de overheidsdiensten in Zuid-Limburg, het academisch ziekenhuis en de universiteit."

'Mislukt'
Timmermans: "Maar daar waar men zwakke bedrijven nog een aantal jaren uit de overheidsruif heeft laten eten om uitstel van executie in Zuid-Limburg af te wachten, daar is het totaal mislukt. Daar moeten we van leren. We moeten investeren in een toekomstbestendige economie, die is per definitie duurzaam."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen