Overslaan en naar de inhoud gaan

Timmermans: 'Laat kerncentrale Maasbracht onderzoeken'

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 6:03

"Maak de rekensom en trek dan je conclusies". Dat is het advies van Frans Timmermans voor het onderzoeken van de bouw van kerncentrales in Limburg. Provinciale Staten in Limburg drong afgelopen maand aan op een onderzoek.

Limburg heeft moeite om de klimaatdoelstellingen te halen. Volgens VVD-statenlid Bastiaans redt Limburg het niet met alleen wind- en zonne-energie als alternatief voor fossiele brandstoffen. Samen met het Rijk moet de Provincie komend jaar onderzoeken of er ruimte is voor een of meerdere kerncentrales. De Clauscentrale in Maasbracht werd concreet genoemd als mogelijke locatie.

Timmermans heeft als vice-voorzitter van de Europese Unie de Green Deal onder zijn verantwoordelijkheid, het verduurzamen van het Europese continent. “Het voordeel van mijn leeftijd is dat ik nog heel goed weet wat voor bijna religieuze discussie we in de jaren zeventig en tachtig over kernenergie voerden", aldus Timmermans.

"Ik zit er nu pragmatisch in", vindt hij. "Laten we het onderzoeken. Kernenergie heeft als grote voordeel dat het inderdaad geen uitstoot veroorzaakt. Het heeft ook een paar serieuze nadelen. Je hebt met grondstoffen te maken, dus het is niet duurzaam. En je hebt met afval te maken, daar moet je mee om weten te gaan. En het is onvoorstelbaar duur."

Lees ook: Rechter: kernreactor Tihange hoeft niet dicht

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen