Overslaan en naar de inhoud gaan

Timmermans: 'Laat kerncentrale Maasbracht onderzoeken'

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 6:03

"Maak de rekensom en trek dan je conclusies". Dat is het advies van Frans Timmermans voor het onderzoeken van de bouw van kerncentrales in Limburg. Provinciale Staten in Limburg drong afgelopen maand aan op een onderzoek.

Limburg heeft moeite om de klimaatdoelstellingen te halen. Volgens VVD-statenlid Bastiaans redt Limburg het niet met alleen wind- en zonne-energie als alternatief voor fossiele brandstoffen. Samen met het Rijk moet de Provincie komend jaar onderzoeken of er ruimte is voor een of meerdere kerncentrales. De Clauscentrale in Maasbracht werd concreet genoemd als mogelijke locatie.

Timmermans heeft als vice-voorzitter van de Europese Unie de Green Deal onder zijn verantwoordelijkheid, het verduurzamen van het Europese continent. “Het voordeel van mijn leeftijd is dat ik nog heel goed weet wat voor bijna religieuze discussie we in de jaren zeventig en tachtig over kernenergie voerden", aldus Timmermans.

"Ik zit er nu pragmatisch in", vindt hij. "Laten we het onderzoeken. Kernenergie heeft als grote voordeel dat het inderdaad geen uitstoot veroorzaakt. Het heeft ook een paar serieuze nadelen. Je hebt met grondstoffen te maken, dus het is niet duurzaam. En je hebt met afval te maken, daar moet je mee om weten te gaan. En het is onvoorstelbaar duur."

Lees ook: Rechter: kernreactor Tihange hoeft niet dicht

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen