Overslaan en naar de inhoud gaan

Timmermans geen voorzitter Europese Commissie

Geplaatst opdinsdag 2 juli 2019 - 19:18

De 28 EU-leiders dragen de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (60) voor als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Daarmee grijpt de 58-jarige Frans Timmermans (PvdA) naast de door hem felbegeerde topfunctie. De Heerlenaar kan wel eerste vicevoorzitter in het dagelijks bestuur van de EU blijven.

Topjobs
De Belgische premier Charles Michel (43) volgt EU-president Donald Tusk op, de Franse IMF-baas Christine Lagarde (63) wordt in november de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De positie van EU-buitenlandchef is voor de 72-jarige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken en oud-voorzitter van het Europees Parlement Josep Borrell. De 51-jarige Deense EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging), die ook aasde op het commissievoorzitterschap, wordt vicevoorzitter.

Zware onderhandelingen
Tusk heeft de namen in Brussel bekendgemaakt na urenlange onderhandelingen sinds zondag, onderbroken door een klein etmaal waarin de leiders telefonisch, per sms en whatsapp door bleven onderhandelen. De voordrachten moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Verzet
De kansen van Timmermans op het commissievoorzitterschap leken aanvankelijk heel hoog maar slonken gaandeweg aanzienlijk door het verzet van tien landen. Vooral Oost-Europese landen wilden hem niet als baas van het dagelijks EU-bestuur vanwege zijn aanpak van Polen en Hongarije over hun rechtsstaat. Als vicevoorzitter kunnen ze hem wel accepteren.

Tusk zei te hopen dat het Europees Parlement woensdag een voorzitter uit een Oost-Europees land kiest om het pakket topfuncties geografisch evenwichtiger te maken.

Rutte toch tevreden
Premier Mark Rutte vindt dat Frans Timmermans 'een hele mooie plek' krijgt, en blijft houden, als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. "Dat is goed voor Nederland, een senior positie. Al was het voorzitterschap nog mooier geweest", zei hij na afloop van de EU-top waar de 28 leiders een akkoord bereikten over de verdeling van de topfuncties in de EU.

"Timmermans gaat en blijft een centrale rol spelen. Hij doet dat al met verve." Volgens de premier krijgt de Europese Commissie met de Duitse Ursula von der Leyen, die hij 'een stevige tante' noemde, aan het hoofd en Timmermans samen met de Deense Margrethe Vestager als hoogste vicevoorzitters 'een sterk team aan leiding'.

Rutte zei maandag te beseffen dat het voorzitterschap vanwege het verzet van tien vooral oost-Europese landen tegen Timmermans waarschijnlijk een verloren zaak was.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen