Overslaan en naar de inhoud gaan

Timmermans geen voorzitter Europese Commissie

Geplaatst opdinsdag 2 juli 2019 - 19:18

De 28 EU-leiders dragen de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (60) voor als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Daarmee grijpt de 58-jarige Frans Timmermans (PvdA) naast de door hem felbegeerde topfunctie. De Heerlenaar kan wel eerste vicevoorzitter in het dagelijks bestuur van de EU blijven.

Topjobs
De Belgische premier Charles Michel (43) volgt EU-president Donald Tusk op, de Franse IMF-baas Christine Lagarde (63) wordt in november de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De positie van EU-buitenlandchef is voor de 72-jarige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken en oud-voorzitter van het Europees Parlement Josep Borrell. De 51-jarige Deense EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging), die ook aasde op het commissievoorzitterschap, wordt vicevoorzitter.

Zware onderhandelingen
Tusk heeft de namen in Brussel bekendgemaakt na urenlange onderhandelingen sinds zondag, onderbroken door een klein etmaal waarin de leiders telefonisch, per sms en whatsapp door bleven onderhandelen. De voordrachten moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Verzet
De kansen van Timmermans op het commissievoorzitterschap leken aanvankelijk heel hoog maar slonken gaandeweg aanzienlijk door het verzet van tien landen. Vooral Oost-Europese landen wilden hem niet als baas van het dagelijks EU-bestuur vanwege zijn aanpak van Polen en Hongarije over hun rechtsstaat. Als vicevoorzitter kunnen ze hem wel accepteren.

Tusk zei te hopen dat het Europees Parlement woensdag een voorzitter uit een Oost-Europees land kiest om het pakket topfuncties geografisch evenwichtiger te maken.

Rutte toch tevreden
Premier Mark Rutte vindt dat Frans Timmermans 'een hele mooie plek' krijgt, en blijft houden, als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. "Dat is goed voor Nederland, een senior positie. Al was het voorzitterschap nog mooier geweest", zei hij na afloop van de EU-top waar de 28 leiders een akkoord bereikten over de verdeling van de topfuncties in de EU.

"Timmermans gaat en blijft een centrale rol spelen. Hij doet dat al met verve." Volgens de premier krijgt de Europese Commissie met de Duitse Ursula von der Leyen, die hij 'een stevige tante' noemde, aan het hoofd en Timmermans samen met de Deense Margrethe Vestager als hoogste vicevoorzitters 'een sterk team aan leiding'.

Rutte zei maandag te beseffen dat het voorzitterschap vanwege het verzet van tien vooral oost-Europese landen tegen Timmermans waarschijnlijk een verloren zaak was.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen