Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdloos porselein uit Maastricht bij Mosa-tentoonstelling

Geplaatst opvrijdag 25 januari 2019 - 20:20

Een nieuwe tentoonstelling laat een selectie zien uit meer dan 10.000 stukken van de Mosa-collectie van de gemeente Maastricht.

Vrijdag was de opening van de tentoonstelling die tot tot 1 september te zien is in de Sphinxvitrine in Centre Céramique.

Van tegels naar servies
De meeste mensen kennen Mosa met name van haar tegels. Maar dat het Mosa Design Team prijswinnende ontwerpen gemaakt heeft voor wereldberoemde serviezen is minder bekend. In deze tentoonstelling is een kleine selectie te zien van deze 'wereldberoemde' ontwerpen. Grote kans dat je niet weet wie of wat Wilma, Norma, Sylvia of Sonja in de porseleinwereld zijn: na deze tentoonstelling wel.

Video: L1

Wereldberoemde Sonja
Hoogstwaarschijnlijk heb je de Sonja ooit in je handen gehad. Dit ontwerp is meer dan vijftig miljoen keer geproduceerd en zeventien keer nagemaakt. Het ontwerp is in 1969 ontstaan, doordat destijds de meeste mensen nogal klein woonden, bedacht Pieter Stockmans dat er een dun, recht en stapelbaar kopje moest komen. Hij was destijds keramist en ontwerper bij Mosa. Dat kopje kreeg de naam Sonja.

De verschillende namen werden overigens niet door de ontwerper zelf verzonnen. Mosa gaf de serviezen in het begin meestal meisjesnamen. Later werden de namen vervangen door nummers.

Creativiteit
Stockmans verliet in 1989 de Mosa fabriek om voor zichzelf te beginnen. "Ik kon er mijn creativiteit niet kwijt", zegt hij. Tegenwoordig maakt Pieter samen met zijn dochter Widukind en schoonzoon Frank vanuit Genk op ambachtelijke wijze porselein voor festiviteiten en meer dan 120 toprestaurants over de hele wereld. Borden kunnen tot 100 euro per stuk kosten. Daar heeft hij een duidelijke visie bij. "Als je drie keer per dag uit een bord van 100 euro eet en dat 25 jaar lang dan kost dat bord maar 3 eurocent. En dan te bedenken dat je van datgene dat op het bord ligt ook nog in leven blijft, dan mag dat bord zelfs 1000 euro kosten."

Doorstart
Het ging Mosa niet altijd voor de wind. In 2004 moest Mosa na 121 jaar stoppen met de productie van gebruiksporselein in Maastricht. Mosa maakte een doorstart als Maastricht Porselein B.V. waardoor er tot op heden nog steeds designstukken uit de tentoonstelling te krijgen zijn.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen