Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke stop huishoudelijke hulp vanwege corona

Geplaatst opwoensdag 25 maart 2020 - 18:19

Vanwege het risico op besmetting met het coronavirus stopt zorgorganisatie MeanderGroep Zuid-Limburg tijdelijk de huishoudelijke hulp.

Ook onderzoekt Meander, dat zorg biedt in de regio's Parkstad en Westelijke Mijnstreek, of dit ook met de thuiszorg gaat gebeuren.

Risico
Door de snelle verspreiding van het coronavirus heeft de zorgorganisatie besloten om hulp bij het huishouden sinds deze week stop te zetten. 'Als zorgorganisatie willen wij geen enkel risico nemen om u of onze medewerkers in gevaar te brengen', zo staat in een brief aan de klanten.

Uitzonderlijke situaties
Het stopzetten van hulp en zorg gebeurt niet in uitzonderlijke situaties. Een woordvoerster laat weten dat onder meer mensen met kanker, chemokuur, MRSA en COPD hulp houden. Dat geldt ook voor alleenstaanden en mensen die geen naaste familie of mantelzorger hebben.

Vinger aan de pols
Met de mensen die tijdelijk geen hulp ontvangen, neemt Meander wekelijks contact op. "We houden een vinger aan de pols", aldus de woordvoerster. Wanneer blijkt dat huishoudelijke hulp noodzakelijk is, dan wordt daarvoor gezorgd. "Ook als klanten de telefoon niet opnemen, gaan we bij ze langs."

Alternatieven
Daarnaast kijkt Meander naar alternatieven. Er vindt overleg plaats met onder meer de huisarts en met de klanten zelf. Verder worden ongeveer 150 medewerkers bijgeschoold zodat zij niet-complexe zorgtaken in de thuiszorg, zorgcentra en verpleeghuizen kunnen uitvoeren. Op die manier kunnen ze zorgprofessionals ondersteunen.

Maandag kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus die tot 1 juni duren. Dat geldt niet voor het stopzetten van de hulp. Wanneer het verantwoord is, gaat de hulpverlening weer van start, zo staat in de brief.

Bezorgd
De SP in Heerlen is bezorgd over de mensen die nu tijdelijk zonder hulp zitten. Raadslid Yolanda Claessens stelt er vragen over aan het college van B&W.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen