Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke stop huishoudelijke hulp vanwege corona

Geplaatst opwoensdag 25 maart 2020 - 18:19

Vanwege het risico op besmetting met het coronavirus stopt zorgorganisatie MeanderGroep Zuid-Limburg tijdelijk de huishoudelijke hulp.

Ook onderzoekt Meander, dat zorg biedt in de regio's Parkstad en Westelijke Mijnstreek, of dit ook met de thuiszorg gaat gebeuren.

Risico
Door de snelle verspreiding van het coronavirus heeft de zorgorganisatie besloten om hulp bij het huishouden sinds deze week stop te zetten. 'Als zorgorganisatie willen wij geen enkel risico nemen om u of onze medewerkers in gevaar te brengen', zo staat in een brief aan de klanten.

Uitzonderlijke situaties
Het stopzetten van hulp en zorg gebeurt niet in uitzonderlijke situaties. Een woordvoerster laat weten dat onder meer mensen met kanker, chemokuur, MRSA en COPD hulp houden. Dat geldt ook voor alleenstaanden en mensen die geen naaste familie of mantelzorger hebben.

Vinger aan de pols
Met de mensen die tijdelijk geen hulp ontvangen, neemt Meander wekelijks contact op. "We houden een vinger aan de pols", aldus de woordvoerster. Wanneer blijkt dat huishoudelijke hulp noodzakelijk is, dan wordt daarvoor gezorgd. "Ook als klanten de telefoon niet opnemen, gaan we bij ze langs."

Alternatieven
Daarnaast kijkt Meander naar alternatieven. Er vindt overleg plaats met onder meer de huisarts en met de klanten zelf. Verder worden ongeveer 150 medewerkers bijgeschoold zodat zij niet-complexe zorgtaken in de thuiszorg, zorgcentra en verpleeghuizen kunnen uitvoeren. Op die manier kunnen ze zorgprofessionals ondersteunen.

Maandag kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus die tot 1 juni duren. Dat geldt niet voor het stopzetten van de hulp. Wanneer het verantwoord is, gaat de hulpverlening weer van start, zo staat in de brief.

Bezorgd
De SP in Heerlen is bezorgd over de mensen die nu tijdelijk zonder hulp zitten. Raadslid Yolanda Claessens stelt er vragen over aan het college van B&W.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen