Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke opnamestop Zuyderland Heerlen

Geplaatst opwoensdag 4 november 2020 - 10:52

Het Zuyderland ziekenhuis, met vestigingen in Heerlen en Geleen, neemt op de locatie in Heerlen tijdelijk geen nieuwe patiënten op.

Bestuursvoorzitter David Jongen van het ziekenhuis zegt bij L1 radio dat dit noodzakelijk is, omdat 'er heel veel coronapatiënten bij zijn gekomen'.

Bedden zijn vol
Ook vorige week was er al zo'n opnamestop op locatie Heerlen van het Zuyderland ziekenhuis. Het Zuyderland probeert de zorg die niet aan corona is gerelateerd zoveel mogelijk door te laten gaan. Dat in combinatie met de toestroom van coronapatiënten heeft geleid tot de beslissing even geen patiënten meer op te nemen. Jongen zegt dat dat in ieder geval tot en met vrijdag duurt. "Alle bedden zijn nu vol."

Overplaatsen
"We zijn zelfs nu aan het kijken hoe we coronapatiënten uit Heerlen binnen of buiten de regio kunnen overplaatsen, bijvoorbeeld naar Maastricht, Roermond of Venlo. We hebben 69 bedden beschikbaar voor coronapatiënten en er liggen er nu 74. Daarnaast liggen er nog ongeveer 30 mensen in het ziekenhuis die vermoedelijk corona hebben. Totdat we weten of zij positief of negatief getest zijn, moeten we hen ook als coronapatiënten behandelen", zegt Jongen.

Zuyderland neemt nu ook geen coronapatiënten vanuit het westen van het land meer over. Zes coronapatiënten uit de Randstad die in Heerlen waren opgenomen, zijn inmiddels ook weer overgeplaatst naar de Hamboskliniek in Kerkrade. Het gaat om patiënten die te ziek zijn om thuis te blijven, maar niet naar de intensive care hoeven.

Reguliere zorg
Jongen geeft aan zo lang mogelijk door te willen gaan met de reguliere zorg. Tot nu toe is daar 30 procent van stilgelegd. "We hebben in Heerlen al een aantal operatiekamers gesloten, maar we gaan nu niet aanvullend operaties afzeggen. We hebben een paar honderd bedden beschikbaar in Heerlen, die worden niet allemaal gevuld door mensen met corona. We hebben ook nog een heleboel gewone patiënten." Ook de spoedeisende hulp in Heerlen blijft open. "Huisartsen zijn op de hoogte van welke patiënten ze naar Heerlen kunnen sturen. De instabiele patiënt kan hier gewoon terecht", zegt Jongen.

Lees ook: Limburgse ziekenhuizen moeten reguliere zorg toch afschalen

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen