Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke dam moet overstromen Gulp voorkomen

Geplaatst opwoensdag 27 april 2016 - 7:07

Het provinciebestuur wil een tijdelijke dam aanleggen in de Gulp bij Slenaken.

Die zou dan in de loop van de tijd weer verlaagd kunnen worden als er andere maatregelen worden getroffen die ook voor genoeg veiligheid zorgen. Voor de zomer valt een definitief besluit. Dat blijkt uit het antwoord van het provinciebestuur op vragen van CDA-statenlid Jeu Titulaer. Die drong erop aan verder uitstel te voorkomen.

Wolkbreuk
In 2012 stond een deel van Slenaken blank na een wolkbreuk boven België. Dat leverde voor een aantal horecabedrijven tonnen schade op. De dam in de Gulp moet dat soort situaties in de toekomst voorkomen. Het Waterschap Roer en Overmaas wil de wal ook aanleggen, maar Staatsbosbeheer pleit voor een alternatieve aanpak die het landschap minder aantast.

Natuurlijke maatregelen
Afgesproken is nu dat Staatsbosbeheer met een pakket van natuurlijke waterbergingsmaatregelen komt waarvan het effect op de veiligheid door het Waterschap zal worden berekend. De provincie hoopt dan voor de zomer tot een akkoord te komen met alle betrokken partijen op basis van haar voorstel. Bij een zo groot mogelijk draagvlak kan snel tot uitvoering worden overgegaan want dat voorkomt juridische procedures, aldus het provinciebestuur.

In de loop van dit jaar zou dan met de aanleg van de dam kunnen worden begonnen. Ook worden Vlaanderen en Wallonië benaderd om maatregelen te nemen om plotselinge overstromingen te voorkomen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen