Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Tijdelijke dam moet overstromen Gulp voorkomen

Geplaatst opwoensdag 27 april 2016 - 7:07

Het provinciebestuur wil een tijdelijke dam aanleggen in de Gulp bij Slenaken.

Die zou dan in de loop van de tijd weer verlaagd kunnen worden als er andere maatregelen worden getroffen die ook voor genoeg veiligheid zorgen. Voor de zomer valt een definitief besluit. Dat blijkt uit het antwoord van het provinciebestuur op vragen van CDA-statenlid Jeu Titulaer. Die drong erop aan verder uitstel te voorkomen.

Wolkbreuk
In 2012 stond een deel van Slenaken blank na een wolkbreuk boven België. Dat leverde voor een aantal horecabedrijven tonnen schade op. De dam in de Gulp moet dat soort situaties in de toekomst voorkomen. Het Waterschap Roer en Overmaas wil de wal ook aanleggen, maar Staatsbosbeheer pleit voor een alternatieve aanpak die het landschap minder aantast.

Natuurlijke maatregelen
Afgesproken is nu dat Staatsbosbeheer met een pakket van natuurlijke waterbergingsmaatregelen komt waarvan het effect op de veiligheid door het Waterschap zal worden berekend. De provincie hoopt dan voor de zomer tot een akkoord te komen met alle betrokken partijen op basis van haar voorstel. Bij een zo groot mogelijk draagvlak kan snel tot uitvoering worden overgegaan want dat voorkomt juridische procedures, aldus het provinciebestuur.

In de loop van dit jaar zou dan met de aanleg van de dam kunnen worden begonnen. Ook worden Vlaanderen en Wallonië benaderd om maatregelen te nemen om plotselinge overstromingen te voorkomen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen