Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke dam moet overstromen Gulp voorkomen

Geplaatst opwoensdag 27 april 2016 - 7:07

Het provinciebestuur wil een tijdelijke dam aanleggen in de Gulp bij Slenaken.

Die zou dan in de loop van de tijd weer verlaagd kunnen worden als er andere maatregelen worden getroffen die ook voor genoeg veiligheid zorgen. Voor de zomer valt een definitief besluit. Dat blijkt uit het antwoord van het provinciebestuur op vragen van CDA-statenlid Jeu Titulaer. Die drong erop aan verder uitstel te voorkomen.

Wolkbreuk
In 2012 stond een deel van Slenaken blank na een wolkbreuk boven België. Dat leverde voor een aantal horecabedrijven tonnen schade op. De dam in de Gulp moet dat soort situaties in de toekomst voorkomen. Het Waterschap Roer en Overmaas wil de wal ook aanleggen, maar Staatsbosbeheer pleit voor een alternatieve aanpak die het landschap minder aantast.

Natuurlijke maatregelen
Afgesproken is nu dat Staatsbosbeheer met een pakket van natuurlijke waterbergingsmaatregelen komt waarvan het effect op de veiligheid door het Waterschap zal worden berekend. De provincie hoopt dan voor de zomer tot een akkoord te komen met alle betrokken partijen op basis van haar voorstel. Bij een zo groot mogelijk draagvlak kan snel tot uitvoering worden overgegaan want dat voorkomt juridische procedures, aldus het provinciebestuur.

In de loop van dit jaar zou dan met de aanleg van de dam kunnen worden begonnen. Ook worden Vlaanderen en Wallonië benaderd om maatregelen te nemen om plotselinge overstromingen te voorkomen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen