Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke dam moet overstromen Gulp voorkomen

Geplaatst opwoensdag 27 april 2016 - 7:07

Het provinciebestuur wil een tijdelijke dam aanleggen in de Gulp bij Slenaken.

Die zou dan in de loop van de tijd weer verlaagd kunnen worden als er andere maatregelen worden getroffen die ook voor genoeg veiligheid zorgen. Voor de zomer valt een definitief besluit. Dat blijkt uit het antwoord van het provinciebestuur op vragen van CDA-statenlid Jeu Titulaer. Die drong erop aan verder uitstel te voorkomen.

Wolkbreuk
In 2012 stond een deel van Slenaken blank na een wolkbreuk boven België. Dat leverde voor een aantal horecabedrijven tonnen schade op. De dam in de Gulp moet dat soort situaties in de toekomst voorkomen. Het Waterschap Roer en Overmaas wil de wal ook aanleggen, maar Staatsbosbeheer pleit voor een alternatieve aanpak die het landschap minder aantast.

Natuurlijke maatregelen
Afgesproken is nu dat Staatsbosbeheer met een pakket van natuurlijke waterbergingsmaatregelen komt waarvan het effect op de veiligheid door het Waterschap zal worden berekend. De provincie hoopt dan voor de zomer tot een akkoord te komen met alle betrokken partijen op basis van haar voorstel. Bij een zo groot mogelijk draagvlak kan snel tot uitvoering worden overgegaan want dat voorkomt juridische procedures, aldus het provinciebestuur.

In de loop van dit jaar zou dan met de aanleg van de dam kunnen worden begonnen. Ook worden Vlaanderen en Wallonië benaderd om maatregelen te nemen om plotselinge overstromingen te voorkomen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen