Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijk monument Holocaust in Limburgse gemeenten

Geplaatst opzondag 29 december 2019 - 11:06

Zeker dertien Limburgse gemeenten doen in januari mee aan Levenslicht, een tijdelijk monument ter nagedachtenis aan de Holocaust.

Het lichtkunstwerk van kunstenaar Daan Roosegaarde bestaat uit 104.000 stenen, evenveel als het aantal Holocaust-slachtoffers in Nederland. In elke deelnemende gemeente is van 22 januari tot 2 februari een aantal lichtgevende stenen van het kunstwerk te zien.

Bevrijding
Nederland viert in 2020 dat het 75 jaar geleden is dat er in het hele koninkrijk een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft ervoor gekozen om de afzonderlijke gemeenten een hoofdrol te geven in het herdenkings- en feestprogramma, dat in januari begint en dat voortduurt tot en met 24 oktober, wanneer het 75 jaar geleden is dat de Verenigde Naties werden opgericht.

Lees ook: Oorlogsveteraan zoekt 75 jaar naar dorp (en vindt het)

Limburg
In een groot deel van Limburg werd dit jaar al 75 jaar bevrijding gevierd. Op 12 september werd de viering gestart in Mesch, het eerste Nederlandse dorp dat bevrijd werd. Op 3 maart 2020 wordt in Venlo gevierd dat heel Limburg 75 jaar bevrijd is. Venlo is de laatst bevrijde regio van onze provincie.

Nieuwe tradities
"We willen herdenken en vieren versterken door nieuwe tradities te stimuleren, passend bij deze tijd en een nieuwe generatie", aldus het comité. "We mogen de verhalen van de oorlog nooit vergeten. Daarnaast is het tijd om nieuwe verhalen te vertellen over vrede en vrijheid."

Ruim 170 gemeenten
In januari doen meer dan 170 gemeenten mee aan Levenslicht. Dertien Limburgse gemeenten hebben zich in ieder geval aangemeld om mee te doen met dit tijdelijke monument. Zij mogen zelf bepalen waar het lichtmonument in de gemeente geplaatst wordt.

Het complete kunstwerk wordt getoond in Rotterdam.

Free Future
Voor de 'nieuwe generaties' is Nijmegen het platform in februari. Tijdens Free Future, een jongerenweek over herdenken en vrijheid, organiseert die stad een festival dat 75 uur voortduurt.

Vrijheid-express
In april gaat de Vrijheids-express door Nederland rijden. Deze bus van het Nationaal Comité is een verzamelpunt voor tal van lokale, regionale en provinciale herdenkingsactiviteiten. "We komen verhalen brengen en ophalen", aldus het comité.

In de bus is ook aandacht voor de Vrijheidsmaaltijden, een nieuw evenement op 5 mei. Het is de bedoeling dat op of rond die dag voortaan in heel Nederland mensen bijeenkomen voor een gezamenlijke maaltijd.

Bevrijdingsdefilé
In Wageningen krijgen oud-strijders en veteranen uit de Tweede Wereldoorlog op 5 mei nog een keer ruim baan tijdens het Bevrijdingsdefilé. Bij de herdenkingen in Zuid-Nederland in september van dit jaar bleek de publieke belangstelling voor de veteranen enorm te zijn. Ook Wageningen bereidt zich voor op een recorddrukte in de kleine gemeente.

ticker tape parade Brunssum - 22 sep 2019
Foto: Jean-Pierre Geusens

Nederlands-Indië
Na de bevrijding van voormalig Nederlands-Indië op 15 augustus 1945 was de oorlog voor het hele koninkrijk voorbij. Het lot van de Indische Nederlanders krijgt in de zomer veel extra aandacht, onder andere met boeken en exposities.

Oorlogsmusea
In heel 2020 zijn er honderden tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog. Tal van oorlogsmusea hebben de 75-jarige herdenking aangegrepen om de presentatie drastisch te moderniseren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen