Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Tijdelijk migratiemuseum opent de deuren in Heerlen

Geplaatst opvrijdag 23 november 2018 - 16:53

Limburg heeft er vanaf komende week een museum bij. In de binnenstad van Heerlen opent het Migratiemuseum de deuren.

Dit tijdelijke museum in het Maankwartier gaat de komende drie maanden het verhaal vertellen van de vele buitenlanders die tijdens de mijnbouwperiode naar de huidige Parkstad zijn gekomen. Maar het museum staat ook stil bij de hedendaagse migratie.

Rond het jaar 1900 begon de grootschalige mijnbouw. Maar in het agrarische gebied rond Heerlen, Kerkrade en Brunssum woonden nauwelijks mensen die kolen konden winnen. De mijnwerkers kwamen dan ook al snel uit het buitenland: uit Duitsland, Polen, Slovenië en later zelfs uit Marokko.

Heel hard nodig
Milena Mulders is de initiatiefneemster van het pop-up museum aan het Maanplein. Haar grootouders en haar moeder waren ook migranten; ze kwamen uit het arme Slovenië naar de Limburgse mijnen. Ook toen riep migratie weerstand op weet Mulders.

"In de kranten van die tijd lees je verhalen vergelijkbaar met nu. Dat men bang was voor de mensen die binnenkwamen. Ik denk dat men elkaar moest leren kennen. Wat honderd jaar geleden overigens een belangrijk verschil met nu was: men had die migranten nodig. De Limburgers moesten het mijnwerkersvak van hen leren", aldus Mulders.

Na te denken
Het Migratiemuseum gaat niet alleen over de migranten van begin vorige eeuw. Mulders hoopt ook op de verhalen van hedendaagse migranten tot leven komen. "De plek die we maken is een uitnodiging om over migratie te gaan nadenken. Toen en nu".

In het L1-radioprogramma Cultuurcafé vertelt Milena Mulders zaterdagochtend uitgebreid over het Migratiemuseum.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen