Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Tijdelijk migratiemuseum opent de deuren in Heerlen

Geplaatst opvrijdag 23 november 2018 - 16:53

Limburg heeft er vanaf komende week een museum bij. In de binnenstad van Heerlen opent het Migratiemuseum de deuren.

Dit tijdelijke museum in het Maankwartier gaat de komende drie maanden het verhaal vertellen van de vele buitenlanders die tijdens de mijnbouwperiode naar de huidige Parkstad zijn gekomen. Maar het museum staat ook stil bij de hedendaagse migratie.

Rond het jaar 1900 begon de grootschalige mijnbouw. Maar in het agrarische gebied rond Heerlen, Kerkrade en Brunssum woonden nauwelijks mensen die kolen konden winnen. De mijnwerkers kwamen dan ook al snel uit het buitenland: uit Duitsland, Polen, Slovenië en later zelfs uit Marokko.

Heel hard nodig
Milena Mulders is de initiatiefneemster van het pop-up museum aan het Maanplein. Haar grootouders en haar moeder waren ook migranten; ze kwamen uit het arme Slovenië naar de Limburgse mijnen. Ook toen riep migratie weerstand op weet Mulders.

"In de kranten van die tijd lees je verhalen vergelijkbaar met nu. Dat men bang was voor de mensen die binnenkwamen. Ik denk dat men elkaar moest leren kennen. Wat honderd jaar geleden overigens een belangrijk verschil met nu was: men had die migranten nodig. De Limburgers moesten het mijnwerkersvak van hen leren", aldus Mulders.

Na te denken
Het Migratiemuseum gaat niet alleen over de migranten van begin vorige eeuw. Mulders hoopt ook op de verhalen van hedendaagse migranten tot leven komen. "De plek die we maken is een uitnodiging om over migratie te gaan nadenken. Toen en nu".

In het L1-radioprogramma Cultuurcafé vertelt Milena Mulders zaterdagochtend uitgebreid over het Migratiemuseum.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen