Overslaan en naar de inhoud gaan

'Tihange-protest heel anders dan in jaren '80'

Geplaatst opwoensdag 14 juni 2017 - 17:38

Het protest tegen kerncentrale Tihange is heel anders dan de protesten in de jaren '70 en '80.

Dat zegt Jan Muijtjens uit Geleen, die al tientallen jaren actie voert tegen kernenergie.

Kalkar
Hij ging bijvoorbeeld in 1974 en 1977 mee naar demonstraties in het Duitse Kalkar, zo'n 30 kilometer van Gennep. De protesten tegen die kerncentrale hadden zin, want de centrale werd wel voor een bedrag van 8 miljard euro gebouwd, maar is nooit in gebruik genomen.

Links
"Het waren toen vooral links actiegroepen die protesteerden. Tegenwoordig is het verzet heel breed. Dat zie je goed nu Limburg volgende week zondag actie voert, want uit allerlei gemeentes en verenigingen melden burgers zich aan," zegt Muijtjens.

De organisatoren willen nu 60.000 actievoerders mobiliseren voor een menselijke ketting tussen Aken en Tihange, maar dat aantal wordt bij lange na niet gehaald.

Lees ook: Linten moeten gaten in menselijke ketting Tihange opvullen

Druk
Drie jaar geleden was in Maastricht het eerste Nederlandse protest tegen Tihange. "Toen waren er duizend mensen. Nu zijn er dat veel en veel meer en ook nog eens euregionaal. De druk op de regering in België wordt steeds groter en ik denk uiteindelijk dat Tihange wordt gesloten," aldus Muijtjens.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Demonstratie in Tihange voor sluiting kerncentrale
'Stop Tihange', Maastricht demonstreert tegen kerncentrale
Sittard-Geleen sponsort actie tegen Tihange
Steun van provincie en gemeenten voor demonstratie Tihange
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen