Overslaan en naar de inhoud gaan

Tihange-controleur: 'We hebben ons werk goed gedaan'

Geplaatst opdonderdag 3 september 2020 - 17:00

Het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is blij met de uitspraak van de rechter in Brussel. Die oordeelde dat het FANC terecht vond dat de kerncentrale bij Tihange weer open mocht.

Dat laat het agentschap donderdag weten in een reactie.

Tevreden
"We hebben ons werk goed gedaan", reageert Frank Hardeman, directeur-generaal van het FANC, op de uitspraak. "We zijn tevreden dat het ook wordt bekrachtigd door de rechtbank."

Lees ook: Rechter: kernreactor Tihange hoeft niet dicht

Waterstofvlokken
De centrale moest in 2012 dicht nadat er waterstofvlokken werden aangetroffen in de stalen wand van de reactorkuip. Onderzoek van het FANC wees uit dat deze vlokken niet nadelig waren voor de veiligheid en dat de centrale in 2015 weer open kon. Daar waren buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg het niet mee eens en ze spanden de zaak aan bij de Belgische rechtbank.

Niet groter geworden
Onlangs heeft het FANC een nieuwe inspectie uitgevoerd en gezien dat er geen nieuwe waterstofvlokken bij waren gekomen en dat de bestaande vlokken niet groter waren geworden. "Het FANC blijft de situatie uiteraard van nabij opvolgen om de veiligheid van bevolking en leefmilieu te garanderen", laat de organisatie weten.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen