Overslaan en naar de inhoud gaan

Tihange-controleur: 'We hebben ons werk goed gedaan'

Geplaatst opdonderdag 3 september 2020 - 17:00

Het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is blij met de uitspraak van de rechter in Brussel. Die oordeelde dat het FANC terecht vond dat de kerncentrale bij Tihange weer open mocht.

Dat laat het agentschap donderdag weten in een reactie.

Tevreden
"We hebben ons werk goed gedaan", reageert Frank Hardeman, directeur-generaal van het FANC, op de uitspraak. "We zijn tevreden dat het ook wordt bekrachtigd door de rechtbank."

Lees ook: Rechter: kernreactor Tihange hoeft niet dicht

Waterstofvlokken
De centrale moest in 2012 dicht nadat er waterstofvlokken werden aangetroffen in de stalen wand van de reactorkuip. Onderzoek van het FANC wees uit dat deze vlokken niet nadelig waren voor de veiligheid en dat de centrale in 2015 weer open kon. Daar waren buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg het niet mee eens en ze spanden de zaak aan bij de Belgische rechtbank.

Niet groter geworden
Onlangs heeft het FANC een nieuwe inspectie uitgevoerd en gezien dat er geen nieuwe waterstofvlokken bij waren gekomen en dat de bestaande vlokken niet groter waren geworden. "Het FANC blijft de situatie uiteraard van nabij opvolgen om de veiligheid van bevolking en leefmilieu te garanderen", laat de organisatie weten.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen