Overslaan en naar de inhoud gaan

Tientallen meldingen van seksueel misbruik bij Defensie

Geplaatst opvrijdag 13 oktober 2017 - 16:06

De afgelopen jaren zijn er enkele tientallen meldingen gedaan van seksueel misbruik tussen medewerkers van Defensie.

Dat schrijft minister Klaas Dijkhoff (Defensie) in antwoord op vragen van D66 en PvdA. Zij wilden duidelijkheid over seksueel misbruik binnen Defensie, naar aanleiding van het verhaal van oud-militair Ronald Vreeburg die op de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert werd misbruikt. De militaire vakbond deed al een oproep tot een onafhankelijk meldpunt voor seksueel misbruik binnen Defensie.

Lees ook: Defensievakbond wil meldpunt seksueel misbruik

Cijfers
Bij het interne meldpunt van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) zijn sinds begin 2013 23 meldingen van seksueel misbruik binnengekomen, schrijft Klaas Dijkhoff. Bij de marechaussee waren het er 54. Omdat sommige zaken van het COID werden doorverwezen naar de marechaussee, overlappen deze aantallen elkaar voor een deel.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vanaf begin 2012 in totaal 39 zaken binnengekregen. Daarvan zijn er 28 geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs en zijn er 11 voor de rechter gekomen.

Weert
Het terrein van de voormalige Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert.
Foto: ANP

Volgens Defensie komt seksueel misbruik in de krijgsmacht voor, maar doet de organisatie er veel aan om dit tegen te gaan.

Ronald Vreeburg
Eerder deze week maakte de minister bekend dat er toch een onderzoek gaat komen naar de doofpotaffaire rond het seksueel misbruik van oud-militair Ronald Vreeburg in Weert. In 1982 werd de toen 17-jarige Vreeburg op de militaire school door vijf soldaten belaagd. Hij werd door hen uitgekleed, vastgebonden op het bed een vervolgens seksueel misbruikt.

Hoewel Vreeburg direct melding maakte van het misbruik werden zijn belagers niet gestraft. Ook in 2015, toen Vreeburg de misbruikzaak nogmaals aankaartte binnen Defensie, kreeg hij geen gehoor.

Lees ook: Toch onderzoek naar misbruikaffaire militair in Weert

Seksaffaire
Vorige maand kwam nog een andere seksaffaire binnen Defensie in Limburg aan het licht. In oktober vorig jaar zou een vrouwelijke militair op de kazerne in Vredepeel seksueel misbruikt zijn door een collega.

Lees ook: Nieuwe seksaffaire schokt Defensie Limburg

Veroordeling
Na een feestje waarbij de nodige alcohol was gevloeid, was de vrouw in het bed van de militair gaan liggen omdat ze haar eigen slaapvertrek niet meer in kon. De man is daarna naast haar gaan liggen en pleegde seksuele handelingen met haar terwijl zij sliep. Twee andere mannelijke collega's maakten foto's en filmpjes.

De vrouw deed zelf geen aangifte van het voorval, maar het commandant wel. Deze week werd de mannelijke collega door de rechter schuldig bevonden. Hij kreeg zes maanden gevangenisstraf aan zijn broek.

Lees ook: Zes maanden cel voor misbruik kazerne Vredepeel

Video: L1

L1 zendt komend weekend een documentaire uit over het leven in de gevangenis in Sittard. Bekijk hier een voorproefje.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen