Overslaan en naar de inhoud gaan

Tientallen demonstranten bij bezoek staatssecretaris

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 10:20

Bij een werkbezoek van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aan de gemeente Beekdaelen is woensdagochtend een protestactie geweest bij het gemeentehuis in Schinveld.

De demonstranten eisen maatregelen tegen de geluidsoverlast die door de AWACS-vliegtuigen wordt veroorzaakt. De thuisbasis van deze vliegtuigen is het NAVO-vliegveld in het Duitse Geilenkirchen, niet ver van de grens met Limburg.

Lawaai
De actievoerders van onder meer de vereniging Stop AWACS maakten lawaai met potten, pannen, fluitjes en andere materialen. Ze willen dat er stillere motoren in de vliegtuigen komen, omdat dit veel overlast zou wegnemen. Die plannen zijn niet doorgevoerd. Visser praat met de gemeente over de wens van de NAVO om in Schinveld meer bossen te kappen voor de veiligheid van de naburige NAVO-basis. Beekdaelen weigert daaraan mee te werken.

Bezetting
Een eerdere boskap in 2006 leidde tot een bezetting van het bos door honderden omwonenden en de actiegroep GroenFront!. Daarbij werden 102 actievoerders gearresteerd, en zes hectare bos alsnog gekapt. Volgens de Raad van State was die kap illegaal.

Lees ook: Miljard dollar voor modernisering van AWACS-radarvliegtuigen

200 miljoen
Met een lawaai-actie vragen de demonstranten aan de staatssecretaris om alsnog maatregelen te nemen. Daarnaast hopen de gemeenten Beekdaelen en Brunssum op een leefbaarheidsfonds met 200 miljoen euro dat kan worden ingezet om de omgeving te verbeteren.

De protestactie is zonder incidenten verlopen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen